Coeuré ziet niets in verzachting renteleed banken

Benoit Coeuré ©Bloomberg

De ECB-bestuurder hint daarnaast op minder goede voorwaarden voor langlopende leningen aan banken.

'Op dit moment zie ik geen argument vanuit monetair beleid' zegt ECB-bestuurder Benoit Coeuré over het idee om het negatieve rentebeleid gedeeltelijk terug te draaien. Hij zegt dit in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

'De banken die vooral zouden profiteren van een dergelijke maatregel zijn de banken met veel liquiditeiten, welke vaak gevestigd zijn in Frankrijk en Duitsland. In deze landen begint de kredietgroei al hoog te worden'. Verder spreekt de bestuurder over de nieuwe ronde langlopende leningen voor banken (TLTRO's). Hij hint erop dat de voorwaarden voor de TLTRO's minder gunstig zullen zijn dan bij de vorige ronde.

Over de negatieve rentes zei ECB-voorzitter Mario Draghi eerder dat de Europese Centrale Bank (ECB) zou gaan bekijken of de negatieve depositorente problemen heeft veroorzaakt bij banken. De ECB zou indien nodig het beleid bijsturen.

Verplichting

Maar het onderzoek lijkt een beetje een verplichting, want Draghi heeft zelf al aangegeven dat hij zelf zijn vraagtekens zet bij de beschuldigende vinger van banken. 'De marges van Europese banken zijn hoger dan van banken in het Verenigd Koninkrijk. Daar hebben ze geen negatieve rentes.'

Nu ook Coeuré zich openlijk negatief uitlaat over een dergelijke maatregel, lijkt een wijziging in het beleid steeds onwaarschijnlijker.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud