Computer slaat op hol op Wall Street

Foto AFP

De voormiddaghandel op Wall Street is verstoord door ongewoon hoge handelsvolumes in een aantal aandelen, vermoedelijk als gevolg van een fout in een algoritme van een een tradingcomputer bij marktmaker Knight Capital. Beursuitbater NYSE onderzoekt de handel in 148 aandelen tijdens de eerste 45 minuten handel.

Het nieuws overschaduwt het bredere nieuws op Wall Street woensdag, al lijkt de brede markt gespaard te blijven van de op hol geslagen computer. 'Aandelen schieten alle richtingen uit', getuigt een handelaar tegenover Reuters. 'Er worden miljoenen aandelen verhandeld aan 100 stuks per keer, dus er is ergens iets verkeerd gelopen.'

Handelaars vermoeden dat de oorsprong van het probleem ligt bij een aantal grote transacties die in de loop van de dag moesten uitgevoerd worden, maar die in een tijdpanne van zo'n 15 minuten door het systeem werden gejaagd.

Er werd met een beschuldigende vinger gewezen naar marktmaker Knight Capital. Die reageerde aanvankelijk niet, maar bevestigde intussen dat er 'een technologisch probleem' was met betrekking tot zo'n 150 aandelen. Het bedrijf adviseerde zijn klanten om hun transacties elders te laten uitvoeren. Het aandeel van de marktmaker tuimelt meer dan 20 procent lager als gevolg van de berichten.

De handel in de aandelen van 5 bedrijven, die niets met elkaar te maken hebben, werd opgeschort. Het gaat om Corelogic (gegevensanalyse), China Cordblood (stamcelopslag), Kronos Worldwide (coatings), Trinity Industries (industrieel conglomeraat) en Molycorp (mijnbouw). Van die laatste werden op 45 minuten 5,7 miljoen aandelen verhandeld, terwijl het daggemiddelde op 2,65 miljoen ligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud