Confrontatie met Peking raakt Hongkongse economie midscheeps

De overheid van Hongkong voorspelt dat de economie van de stadstaat dit jaar 1,3 procent zal krimpen. ©Photo News

De economie kreeg een klap in het derde kwartaal. Een snelle heropleving zit er niet in.

In het rapport met de definitieve groeicijfers in het derde kwartaal spreekt de Hongkongse overheid sombere taal.

Al maanden grijpt de chaos om zich heen in de regio, die voor de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting een stukje yang is in een zee van yin. Volgens heel wat Hongkongers dreigt de yin - de duisternis - de stadstaat op te slorpen omdat China er steeds meer invloed krijgt. Ze trekken daarom en masse de straat op, wat leidt tot een golf van geweld en vernielingen. 

En dat heeft effecten op de economie. Volgens de overheid kromp de economie van Hongkong in het derde kwartaal met 3,2 procent. 'De economie van Hongkong zag een plotse verslechtering in het derde kwartaal. Dat is te wijten aan de sociale onrusten. Omdat een verbetering van de situatie niet in het vooruitzicht ligt, zullen de consumentenvraag en de investeringsvraag zwak blijven', klinkt het bij de overheid.

Recessie

Voor het hele jaar glijdt de economie van de stadstaat in een recessie. De overheid voorspelt dat de economische activiteit met 1,3 procent afneemt.

De eerste cijfers van het vierde kwartaal tonen geen snel herstel. De kleinhandelsverkopen zijn in september jaar op jaar met 18,3 procent gedaald. Ook de inkoopmanagersindex (PMI), een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, blijft in  krimpmodus in Hongkong. In oktober kwam de graadmeter uit op 39,3. Ter herinnering: een cijfer onder 50 wijst op een krimp van de activiteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud