Corona doet vooral rijke Belgen meer sparen

©REUTERS

Gezinnen met hoge inkomens werden tijdens corona relatief minder geconfronteerd met een stijging van de werkloosheid en een daling van het inkomen.

De coronacrisis heeft het sparen van de gezinnen fors doen stijgen. De Belgen voegden in de eerste negen maanden een recordbedrag van bijna 20 miljard euro toe aan hun vermogen, zegt ING. De bank baseert zich op een eigen enquête en op eerder gepubliceerde cijfers van de Nationale Bank.

21 procent van de Belgen spaarde meer in 2020, 28 procent minder en 51 procent evenveel. Driekwart van de landgenoten die meer geld opzijzetten deed dat omdat ze minder geld konden uitgeven dan gewoonlijk. De horeca en niet-essentiële winkels waren lang gesloten en er waren reisbeperkingen.

Vooral de rijke Belgen spaarden meer. 26 procent van de gezinnen met een nettomaandinkomen van meer dan 3.500 euro spaarde meer. Slechts 19 procent van de gezinnen met een inkomen van minder dan 2.000 euro zette meer geld opzij.

Niet verwonderlijk

'Die vaststelling is niet zo verwonderlijk', zegt ING-econome Charlotte de Montpellier. 'De stijging van de werkloosheid en de daling van het inkomen deden zich vooral voor in de sectoren met de laagste lonen. Bovendien hebben mensen met een lager loon de neiging een groter deel van hun inkomen te consumeren en is die consumptie gericht op uitgaven die moeilijker te schrappen zijn.'

Het bedrag op spaar- en zichtrekeningen en in cash is voor het eerst groter dan 100 procent van het bbp.
ING

Het verse spaargeld werd vooral geparkeerd op bankrekeningen. Het bedrag op spaar- en zichtrekeningen en in cash is voor het eerst groter dan 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en bedraagt 464 miljard. Maar ook de interesse voor beleggen stijgt fors. De Belgen kochten in de eerste negen maanden voor 5,8 miljard euro beursgenoteerde aandelen. Dat is het hoogste bedrag sinds eind 2009.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud