Coronavirus rode draad in outlook Campine

Het coronavirus verlamt grote delen van China, ook de productie van antimoonmetaal. ©AFP

Lagere loodprijzen? Coronavirus. Hogere antimoonprijzen? Coronavirus. 'Het is op dit ogenblik onmogelijk in te schatten welke impact het grootst zal zijn in 2020', zegt Campine-CEO Wim De Vos.

Op de volledige jaarresultaten van Campine over 2019 is het wachten tot eind maart, maar CEO Wim De Vos laat nu al in een korte update weten dat het nettoresultaat positief zal zijn.

Dat komt dankzij een Europese meevaller: het Gerecht van de Europese Unie reduceerde in november de Europese kartelboete van 8,2 miljoen tot 4,3 miljoen euro. De 'beperkte betrokkenheid' van de Kempense industriële groep bij een aankoopkartel op de Europese autobatterijenmarkt was de oorzaak.

Voor het boekjaar 2019 was dat netto een meevaller van 3,9 miljoen euro of 2,6 euro per aandeel. Meteen een welgekomen bonus, want operationeel was 2019 door de lagere metaalprijzen een moeilijk jaar. Al bleef de groep over de eerste jaarhelft ondanks een 10 procent lagere omzet operationeel wel rendabel. Dat is volgens De Vos ook zo voor heel 2019.

Campine recycleert jaarlijks 75.000 ton autobatterijen, waar het bedrijf uit Beerse lood uit puurt. De huidige daling van de loodprijs is dus geen goed nieuws. Campine stipt aan dat de loodprijs net als andere basismetalen onder druk staat door de vrees voor een zware Chinese groeivertraging, als gevolg van de grote impact van het coronavirus op de economische activiteit in de Volksrepubliek. 

Antimoon

Maar het coronavirus heeft ook een positieve impact op de vooruitzichten voor 2020. De vrees voor een globaal tekort stuurt de prijzen voor antimoonmetaal de hoogte in. China produceert namelijk de helft van de wereldbehoefte aan antimoonmetaal, een productie die nu grotendeels stilgevallen is.

Campine is buiten China de grootste producent van antimoontrioxide ter wereld, en dus ook de grootste aankoper (uit mijnen) van antimoonhoudende materialen. De Vos merkt op dat Campine een belangrijk deel van de bevoorrading buiten China haalt, zodat er 'momenteel geen bevoorradingsrisico's' zijn. 

Campine verwerkt het antimoon - een zilvergrijs metaal - tot antimoontrioxide, een poedervormig vlamvertragend ingrediënt waarmee de plasticindustrie kunststof in dashboarden, zitjes in voetbalstadions, kledij, isolatiepanelen, kabels en elektrische apparaten brandvertragend maakt. Antimoontrioxide wordt ook gebruikt bij de productie van petflessen en de aanmaak van pigmenten en keramiek. 

Iran

'Het is moeilijk te zeggen welke van de twee - lagere loodprijzen, hogere antimoonprijzen - uiteindelijke de grootste impact zal hebben', zegt De Vos. De CEO stipt aan dat de volledige Chinese productie van antimoon waarschijnlijk nog een hele week stil zal leggen, wat tot krapte op de markt en hogere prijzen leidt. 

In alle markten waar Beerse actief is, speelt geopolitiek een rol, wat voorspellingen erg moeilijk maakt. Zo merkt De Vos dat er in januari nog een opleving van de loodprijs was, dankzij de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran. Dat land is een belangrijke loodproducent. Maar intussen heeft de vrees voor een lagere Chinese vraag dat potentiële aanbodprobleem ruim overstemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud