'Corporate raider' T. Boone Pickens overleden

T. Boone Pickens. ©AFP

De Amerikaan T. Boone Pickens is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij stond bekend als de meest gehaaide grondstoffenhandelaar ter wereld en als liefhebber van vijandige overnames.

T. Boone Pickens kampte de afgelopen jaren met gezondheidsproblemen. Hij stierf volgens zijn woordvoerder een natuurlijke dood.

Wat in de grond zit, is mijn leven.
T. Boone Pickens
Oliemiljardair

Pickens groeide op tussen de boortorens van Texas. Zijn vader kocht concessies van landeigenaars om ze aan oliebedrijven door te verkopen. De jonge Boone was gefascineerd door de olieontginning, maar vooral ook door het geld dat daarmee te verdienen viel. Hij studeerde geologie aan de universiteit van Oklahoma, ging in dienst bij Phillips Petroleum, maar gaf zijn ontslag om zelfstandig consultant te worden.

In 1956 stichtte Pickens, samen met het kapitaal van vrienden en familieleden, een exploratiebedrijf dat uitgroeide tot Mesa Petroleum. Het bedrijf kreeg een percentage van de opbrengst en kon zo razendsnel groeien. Maar Pickens' ambities lagen hoger. In 1968 schrikte hij Wall Street op door een gedurfd vijandig bod op het veel grotere oliebedrijf Hugoton te lanceren. Vijandige overnames werden zijn specialiteit, waarbij hij niet altijd volgens de conventionele regels te werk ging.

De echte J.R. Ewing

Daarnaast kocht hij alle grote veebedrijven op. In de jaren 80 kreeg hij steevast de bijnaam 'de echte J.R. Ewing', naar de oliebaron uit de populaire serie Dallas die niets ontziet om zijn doel te bereiken. Om Pickens af te weren, smolten zelfs de oliemultinationals Gulf en Socal Oil samen, waaraan Pickens honderden miljoenen verdiende.

Zijn faam was zo groot dat hij in 1988 zelfs even met het idee speelde presidentskandidaat te worden. Sinds de jaren 90 hield Pickens zich bijna uitsluitend bezig met grondstoffenhandel. 'Wat in de grond zit, is mijn leven', stelde hij in zijn autobiografie. Om zijn reputatie op te vijzelen, gaf hij honderden miljoenen aan liefdadigheid. 

Pickens gaf in 2014 aan het blad Forbes toe dat hij niet altijd goed was in het timen van zijn beleggingen. 'Ik heb twee miljard verloren, ik heb 1 miljard weggeven en ik hou nog één miljard over.' Ook in een tweet uit 2013 deelde hij aan zijn volgers mee dat hij nog 950 miljoen dollar waard was. 'Zit dus niet in met mij', tweette Pickens. De aanleiding van de tweet was de verwijdering uit de Forbes 400-lijst van rijkste Amerikanen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud