Advertentie

Cryptomunten spelen 600 miljard dollar waarde kwijt in één week

©REUTERS

De bitcoin zakte woensdag onder de kaap van 40.000 dollar en is alle winst kwijtgespeeld sinds de miljardenaankopen van Tesla bekend werden. De andere digimunten delen in de klappen.

De prijs van de bitcoin tuimelt woensdag met 12 procent en is met 38.155 dollar voor het eerst in 14 weken lager dan 40.000 dollar. De belangrijkste digimunt noteert ruim 40 procent onder de piek van 64.869 dollar op 14 april.

De bitcoin kreeg vanaf 8 februari een geweldige boost, toen bekend werd dat Tesla liefst 1,5 miljard dollar van de eigen reserves in de munt stopte. Van die winst blijft niets meer over.

Afgelopen weekend insinueerde Tesla-CEO Elon Musk via Twitter dat de bouwer van e-auto's zijn bitcoins intussen verkocht heeft of zal verkopen. Dat gaf de prijs van de cryptomunt een dreun. Musk verduidelijkte maandagmorgen dat Tesla geen bitcoins heeft verkocht, maar die 'rechtzetting' hielp de prijs nog amper hoger.

Virtuele munten kunnen niet gebruikt worden in de markt, want het zijn geen echte munten.
Chinese centrale bank op WeChat

De bitcoin kent nog meer tegenslag. 'Virtuele munten kunnen niet gebruikt worden in de markt, want het zijn geen echte munten', luidde dinsdagavond een mededeling van de Chinese centrale bank op de officiële WeChat-account.

De monetaire autoriteit zei ook dat financiële bedrijven geen cryptomunten moeten accepteren als betaling voor diensten. China voert een campagne om de activiteit van institutionele beleggers in cryptomunten te limiteren en bereidt de lancering van een eigen digitale munt voor.

'China neemt die houding deels aan omdat het een eigen digitale munt wil lanceren', zegt Paul Haswell van het advocatenkantoor Pinsent Masons in Hongkong tegen de Britse zakenkrant Financial Times. 'Ze is ook ingegeven door het gebrek aan controle op de geldstromen. Verder wil Peking voorkomen dat burgers worden opgelicht.'

Ik zou niet verbaasd zijn als ook andere regulatoren en beleidsmakers in de komende weken beleggers waarschuwen voor de risico's van cryptomunten.
Henri Arslanian
Hoofd Crypto bij PwC

Henri Arslanian, het hoofd crypto bij de accountant PwC, verwacht nog meer negatieve berichten. 'Ik zou niet verbaasd zijn als ook andere regulatoren en beleidsmakers in de komende weken beleggers waarschuwen voor de risico's van cryptomunten.'

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) haalt in een rapport over de financiële stabiliteit uit naar cryptomunten. 'De toename van de bitcoinprijs overschaduwt die van eerder financiële zeepbellen zoals de tulpenmanie. Hoewel vooral retailbeleggers de prijzen opdrijven, zijn ook sommige institutionele beleggers almaar meer geïnteresseerd. De volatiliteit in de prijs maakt de bitcoin risicovol en speculatief. Ook heeft de munt een grote CO2-afdruk.' De cryptogekte zou de financiële stabiliteit van de eurozone echter niet in gevaar brengen.

Dogecoin

Niet alleen de bitcoin gaat onderuit, maar ook de zogeheten altcoins staan stevig onder druk. Ether, vaak ethereum genoemd naar de achterliggende technologie, verliest bijna 15 procent. De cardano en de dogecoin zakken met zo'n 15 procent. In een week is 600 miljard dollar marktwaarde verloren gegaan in de cryptowereld. Het cijfer komt van CoinGecko, een website die de marktwaarde van ruim 7.000 digimunten bijhoudt. Ze zijn samen nog 1.900 miljard dollar waard.

De toename in de prijs van de bitcoin overschaduwt die van eerder financiële zeepbellen zoals de tulpenmanie.
ECB-rapport over de financiële stabiliteit, dat woensdag verscheen

Ook aandelen gelinkt aan de digimunten zijn de kop van Jut. Op Wall Street is Coinbase een groot slachtoffer van de bitcoinblues. Coinbase is een van de grootste bitcoinplatformen en trok op 13 april in volle cryptohype naar Wall Street. Het aandeel is bijna gehalveerd tegenover de intradaypiek van 429 dollar op 14 april.

Grayscale Bitcoin Trust , het grootste genoteerde bitcoinfonds op Wall Street, noteert met een korting van 17 procent op de waarde van de onderliggende bitcoin. Dat is de grootste korting ooit en het wijst op een groot pessimisme van beleggers. Tijdens de hoogdagen van de bitcoin noteerde het fonds tegen een premie van gemakkelijk 25 procent.

Bitcoin out? Leve goud

Terwijl beleggers 'het virtuele goud' bitcoin in de uitverkoop zetten, herontdekken ze het echte goud. De goudprijs flirt met 1.873 dollar per ounce met het hoogste peil in drie maanden, ook dankzij de toegenomen inflatievrees. Het gevolg: een bitcoin is nu nog 20 keer duurder dan een ounce goud, de 'laagste' ratio sinds begin februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud