D'Ieteren met Kerst in de vangrail

Wat een rustige brugdag moest worden, kreeg toch pigment via D'Ieteren. De autospecialist incasseerde na een knoert van een winstalarm een koersval van 17 procent.

De Bel20 noteerde bij een veeleer kalme handel - logisch op een ingekorte brugdag tussen weekend en Kerst - 0,3 procent lager op 2.477 punten.

Opmerkelijk genoeg was de daling van de Bel20 bijna uitsluitend te wijten aan D'Ieteren. Opmerkelijk, want D'Ieteren is met een weging van 1,2 procent op de twee - Nyrstar en Befimmo - na kleinste Bel20-component.

Beleggers zijn niet bepaald te spreken over de 'Kerstboodschap' van de autospecialist.  D'Ieteren waarschuwde niet alleen dat de winst voor belastingen dit jaar met 30 in plaats van 25 procent zal dalen. Maar vooral: ook in 2013 zou de winst nog eens 10 à 15 procent krimpen. Dat is een verrassing van formaat: de meeste analisten rekenden voor komend jaar op een winstherstel van zo'n 10 procent.

De reactie liet zich raden: beleggers parkeren D'Ieteren op de pechstrook van de beurssnelweg. Het aandeel dook 17,2 procent lager naar 30,40 euro en ging eerder op de dag tot 21 procent in het rood. Dat is zo goed als du jamais vu voor D'Ieteren: de statistieken gaan maar tot 1990 terug, maar over de voorbije 20 jaar is de pandoering van vandaag alvast de grootste. Het vorige record stamde van 26 juni 2002, in reactie op een winstalarm bij de toenmalige autoverhuurdochter Avis Europe.

D'Ieteren verkocht de kwakkelende dochter Avis in 2011, maar dat is tot nog toe niet de verhoopte katalysator van het aandeel gebleken. 'Het Huis' zegt al een tijdje op zoek te gaan naar een nieuwe 'derde poot', naast de autodistributie D'Ieteren Auto en de autobeglazer Belron (Carglass). Maar het ziet er naar uit dat die zoektocht even 'on hold' mag en dat het management best focust op de toestand bij Belron. D'Ieteren Auto presteert immers in lijn met de verwachtingen, zodat het dubbel alarm volledig ingegeven is door D'Ieteren.

De analisten reageren scherp op het onheil bij de voormalige sterkhouder Belron. KBC Securities en Bank Degroof halen prompt D'Ieteren van de kooplijst. Bij KBC gaat het koersdoel in één trek van 46 naar 31 euro. 'Dat is op basis van 10 keer de verwachte winst voor 2013 bij D'Ieteren Auto en 12 keer voor Belron', verduidelijkt analiste Pascale Weber. 'Ondanks de sterke partnerschappen met verzekeraars, blijkt het bedrijfsmodel van Belron minder crisisbestendig dan gedacht', vat de analiste de consensus samen.

Logischerwijs domineert D'Ieteren het nieuws. Al kwam ook KBC met nieuws op de proppen. De bank wist net voor eindejaar nog één van de 'winkeldochters', het Russische Aboslut Bank, te slijten voor 300 miljoen euro. Daarmee trekt KBC een streep onder het dure Russische avontuur. Het aandeel noteert 0,5 procent lager op 25,88 euro. Een kleine koersdaling, die weinig verandert aan het feit dat het aandeel met een rendement van 166 procent hét Bel20-aandeel van het jaar is. Dit dankzij de wegebbende eurocrisis én de vlotter dan verhoopte uitvoering van het Europese dieet, waarvan Absolut nog een uitvloeisel is.

Buiten de Bel20 levert 4Energy 9,2 procent in tot 0,59 euro. De kwakkelende specialist in biomassa meldde vrijdag 2,5 miljoen nodig te hebben om te overleven. Twee aandeelhouders zegden toe een kapitaalronde te ondertekenen tegen 0,20 euro per aandeel.

De extreem dunne handelsvolumes zorgden hier en daar voor bokkensprongen: bij de holding Sapec bijvoorbeeld was er een koersopstoot van 10 procent tot 49,9 euro, bij een handelsvolume van 931 stuks. Sapec werd dit weekend in de kijker gezet door Roland Van der Elst, erebestuurder bij de VFB en een invloedrijk figuur bij veel beleggingsclubs.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud