Advertentie

Daling kobaltprijs lijkt gestut

Kobaltmijn in Congo

De fors gedaalde prijs van Kobalt is voor bedrijven als Umicore een doorn in het oog. Maar de val lijkt gestopt.

De prijs van Kobalt steeg vorig jaar tot recordhoogte. In maart 2018 ging de prijs boven 90.000 dollar per ton. Sinds de piek in maart is de kobaltprijs een jaar lang gedaald. Maar inmiddels staat de prijs van het metaal volgens analisten op het punt van een heropleving.

Een explosie in de vraag naar batterijmaterialen en -metalen vuurde de prijsstijging in 2018 aan. De toenemende behoefte naar het metaal ontstond om de snelgroeiende vraag naar elektrische auto's bij te benen. Dezelfde auto-industrie gaf de kobaltprijs eind 2018 een duw naar beneden, toen de vraag naar elektrische auto's uit China behoorlijk afnam. 

Umicore

Ook het bedrijf Umicore merkte dat de vraag naar kobalt afnam. In de prognose voor 2019 gaat de materialengroep uit van een minder winst. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de forse vertraging in de verkopen van kobalt. Het bedrijf verkoopt het metaal aan batterijproducenten. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Panasonic , LG Electronics en Samsung. Deze spelers verkopen de batterijen vervolgens weer door aan producenten van elektrische wagens.

Bodem

Maar volgens de analisten Han Fu en Po Wei van JPMorgan is er nu licht aan het einde van de tunnel te zien. Zij denken dat de recente opleving in de kobaltprijs (zie de grafiek hieronder) zal leiden tot verdere prijsstijgingen in de komende weken/maanden. Volgens de kenners hebben de afnemers hun voorraden afgebouwd, waardoor deze nu erg laag zijn. De stijgende prijs zal volgens hen leiden tot een heropbouw van de voorraad, wat de kobaltprijs een extra zetje in de rug geeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud