De belangrijkste afspraken voor beleggers in 2019

President Trump ontmoette zijn Chinese evenknie Xi tijdens de G20-top in Buenos Aires op 1 december. ©REUTERS

Ook dit jaar zullen politici en monetaire bonzen een grote impact hebben op de financiële markten. Deze data omcirkelt u alvast best in uw agenda.

Vrijdag 4 januari: Hoe reageert Fed-voorzitter Powell op dalende beurzen?

Jerome Powell en zijn voorgangers Janet Yellen en Ben Bernanke worden vanaf 16.15 uur Belgische tijd geïnterviewd op de jaarvergadering van de Amerikaanse vereniging van economen. Powell kan voor het eerst reageren op de negatieve reactie van de aandelenmarkten op het rentebesluit van 19 december. De Amerikaanse centrale bank (Fed) verhoogde twee weken geleden de rente en stelde nog twee renteverhogingen in het vooruitzicht in 2019. Powell zal wellicht ook vragen krijgen over de toenemende kritiek van Donald Trump. De Amerikaanse president dreigde er net voor Kerstmis mee Powell te ontslaan, meldde het persbureau Bloomberg. Medewerkers van Trump zeiden later dat de president nu inziet dat hij Powell niet kan ontslaan. Trump herhaalde wel zijn kritiek op de renteverhogingen van de Fed.

Week van 14 januari: Brits Lagerhuis stemt over brexit

Het Brits Lagerhuis zal wellicht het akkoord tussen de Britse regering en de Europese Commissie over de voorwaarden van de brexit verwerpen. Wat daarna zal gebeuren, is erg onduidelijk. Premier Theresa May kan ontslag nemen, ze kan nieuwe verkiezingen aankondigen, een tweede referendum over de brexit houden of het Verenigd Koninkrijk kan zonder akkoord de Europese Unie verlaten. Het VK verlaat in principe op 29 maart 2019 de EU. De speculatie groeit dat er een tweede referendum komt. Opiniepeilingen suggereren dat de Britten dan zouden beslissen lid te blijven van de Unie.

Maandag 21 januari: China publiceert groeicijfer vierde kwartaal

De Chinese groeicijfers van het vierde kwartaal van 2018 zullen meer duidelijkheid verschaffen over de negatieve impact van de handelsoorlog met de VS. De Amerikaanse regering heeft in juli, augustus en september de importtaksen op Amerikaanse producten opgetrokken. De industriële activiteit in China daalde in december voor het eerst in meer dan twee jaar, bleek maandag. De grondstoffen- en aandelenmarkten kijken met argusogen naar de Chinese groeicijfers. Tegenvallende cijfers kunnen turbulentie veroorzaken op de markten en Peking ertoe aanzetten nieuwe stimuli aan te kondigen.

Woensdag 30 januari: Fed-vergadering met persconferentie

De Fed houdt op 30 januari zijn eerste vergadering van 2019. Vanaf dit jaar wordt elke vergadering van de Amerikaanse centrale bank gevolgd door een persconferentie. Dan wordt duidelijker of de Fed zijn beleid van renteverhogingen voortzet of een pauze inlast. De bestuurders van de centrale bank signaleerden in december dat ze in 2019 twee keer de rente willen optrekken. De rentetermijnmarkt gelooft de Fed niet en verwacht geen enkele renteverhoging dit jaar.

Vrijdag 1 maart: deadline onderhandelingen VS-China

De VS en China onderhandelen over de bescherming van intellectuele eigendom en technologie en over maatregelen die het Amerikaanse handelstekort beperken. Ze willen tegen 1 maart een akkoord bereiken. Trump zei in het weekend dat bij de onderhandelingen belangrijke vooruitgang is geboekt. Hij dreigde er vroeger mee de importtaksen op Chinese producten verder te verhogen als beide landen geen akkoord bereiken.

Donderdag 23 tot zondag 26 mei: Europese verkiezingen

Peilingen suggereren dat de anti-Europese partijen meer stemmen en zetels zullen halen dan vijf jaar geleden. Als die prognoses correct zijn, worden verdere stappen naar meer Europese integratie onwaarschijnlijk. Een voltooiing van de bankenunie is bijvoorbeeld een van de maatregelen die nodig zijn om de monetaire unie veerkrachtiger te maken.

Zondag 26 mei: Belgische verkiezingen

De Belgen verkiezen een nieuw federaal en regionale parlementen. De samenstelling van de toekomstige regering is belangrijk voor beleggers. Een centrumlinkse coalitie kan een meerwaardetaks invoeren, de effectentaks uitbreiden of andere taksen op roerende inkomens verhogen. Bij een centrumrechtse regering is die kans wellicht kleiner, hoewel de regering-Michel een effectentaks invoerde en de roerende voorheffing en beurstaks verhoogde.

Juni-september: voordracht van opvolger Draghi

De Europese regeringen dragen wellicht kort na de Europese verkiezingen een opvolger voor Mario Draghi voor. De ambtstermijn van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) eindigt op 31 oktober. Erkki Liikanen, de ex-gouverneur van de Finse centrale bank en een voormalig Europees commissaris, is volgens economen topfavoriet. De kansen van Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, zijn gedaald. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou liever hebben dat een Duitser Jean-Claude Juncker opvolgt als voorzitter van de Europese Commissie. Dat wordt normaal Manfred Weber als de christendemocraten de grootste fractie blijven in het Europees Parlement. De volgende ECB-voorzitter zal wellicht kort na zijn aantreden starten met geleidelijke renteverhogingen.

Derde kwartaal: meer duidelijkheid over eerste renteverhoging ECB

De ECB belooft de huidige erg lage rente minstens tot het einde van de zomer van 2019 te handhaven. Maar de timing van de eerste renteverhoging is onzeker. Economen verwachten de verhoging in september 2019. De rentetermijnmarkt pas in 2020. Tegen de zomer zal duidelijker zijn of de recente groeivertraging al dan niet tijdelijk is en of de kerninflatie (zonder voeding en energie) eindelijk versnelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud