De belegger en het Contador-moment

Alberto Contador op dé persconferentie, in 2010. ©EPA

Een rente die nu ook in België op een zucht van nul staat. Betere doping kunnen de aandelenbeleggers zich niet wensen.

Beleeft de Belgische belegger vandaag zijn Contador-moment? De Spaanse wielrenner werd vooral beroemd toen hij op een persconferentie maar bleef 'cero' zeggen om te benadrukken hoe weinig clenbuterol er in zijn bloed werd aangetroffen. 

Beleeft Belgisch schuldpapier deze week zijn 'Contador-moment'?

Maar ook al waren er veel cijfers na de komma nodig, de dopingtest was wel positief. De Belgische rente had gisteren ook al twee cijfers na de komma nodig om zich van nul te onderscheiden: 0,02 procent luidt het nieuwe dieptepunt.

De rente is dus nog maar het schommelingspercentage van de gemiddelde beursdag verwijderd van de nullijn, met andere woorden. Vergeleken daarmee is het spaarboekje met zijn 0,11 procent rente stilaan een hoogrentend alternatief. Geen wonder dat de Belg op dat boekje maar blijft geld parkeren.

Kopen

Was er bij Contador nog wat ruimte voor interpretatie, dan is dat voor de aandelenmarkten - waar op Wall Street de Dow Jones voor het eerst sinds oktober met een record flirt - veel minder. Die laten zich de doping welgevallen: dik 10.000 miljard cash stopten de westerse centrale banken beleggers de voorbije tien jaar toe, in de hoop dat via het betere monetair driebanden een deel van die cash doorspijpelt naar de reële economie. Sinds ECB-voorzitter Mario Draghi vorige maand beloofde een extra blik stimulus open te trekken, gaat de koopgolf weer crescendo. 

Wie eraan twijfelde dat beleggers niet meer zonder de doping kunnen: herinner u de kramp waarin beleggers schoten toen de Amerikaanse centrale bank (Fed) in december aangaf de rente te blijven verhogen én te blijven dollars uit de markt halen. Fed-voorzitter Jerome Powell schrok zodanig dat hij vlak na Nieuwjaar de stoere taal opborg en intussen al een renteknip in het vooruitzicht stelt.

Obligaties 

Doordat centrale banken in bulk staatsobligaties opgekocht hebben, heeft intussen ook meer dan 10.000 miljard euro schuldpapier in de wereld een negatief rendement. Gevolg: zelfs risicoaverse beleggers worden tegenwoordig bijna manu militari verplicht hun heil in aandelen te zoeken als ze nog een beetje rendement willen. 

Bereiken we vandaag de nul? Daar is maar 0,02 procent voor nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n