'De discipline van de OPEC+-landen is nooit gezien'

De Russische minister van Energie Alexander Novak nam deel aan de videoconferentie, hoewel hij is besmet door het coronavirus. ©REUTERS

Saoedi-Arabië, Rusland en hun bondgenoten respecteren meer dan vroeger de afspraken over een beperking van de olieproductie.

Voorzichtig optimisme. Dat is het overheersende gevoel bij de ministers van Energie van het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten. Zij evalueerden woensdag de afspraken over de productiebeperking tijdens een videoconferentie.

Verscheidene instellingen ramen dat de wereldwijde olievraag in het vierde kwartaal toeneemt naar 97 procent van het niveau voor de pandemie.
Abdulaziz bin Salman
Saoedische minister van Energie

'De jongste drie maanden zien we een significante verbetering van de fundamentals van de oliemarkt', zei de Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman. 'De afspraken zijn voor 97 procent nageleefd en dat is nooit gezien.'

De wereldwijde vraag naar olie neemt toe dankzij de versoepeling van de lockdown. De stijging deed in combinatie met de productiebeperking de prijs van Brent-olie opveren van minder dan 20 dollar per vat in april naar zowat 45 dollar. Brent-olie uit de Noordzee is de referentie voor Europa.

Tweede golf

De Saoedische minister verwacht dat de vraag naar olie blijft groeien. 'Verscheidene instellingen ramen dat de wereldwijde olievraag in het vierde kwartaal toeneemt naar 97 procent van het niveau voor de pandemie.'

Maar Saoedi-Arabië en Rusland, de twee belangrijkste leden van de OPEC+, waarschuwen ook voor overdreven optimisme. Ze vrezen dat een lange tweede golf van de pandemie een negatieve invloed kan hebben op de vraag naar olie. De Russische minister van Energie nam deel aan het overleg, hoewel hij is besmet door het coronavirus.

Riyad en Moskou dringen aan op aanhoudende discipline. Landen als Irak en Nigeria, die de jongste maanden te veel olie produceerden, moeten meedelen hoe en wanneer ze die overschrijding zullen compenseren. De Saoedi's willen dat de overtreders de overschrijding tegen eind september ongedaan maken.

Perfecte storm

Saoedi-Arabië verhoogde deze week de druk op de overtreders. Koning Salman bin Abdulaziz belde met de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari om het belang van de naleving van de quota te onderstrepen.

De OPEC+-landen beslisten in april de productie met 9,7 miljoen vaten per dag te verlagen toen de oliemarkt werd geconfronteerd met een perfecte storm. De instorting van de vraag als gevolg van de lockdown en de prijzenoorlog die Saoedi-Arabië in maart lanceerde, deden de olieprijs kelderen. In de VS zakte de olieprijs zelfs even onder nul, omdat er een tekort aan opslagcapaciteit dreigde.

De forse productieverlaging leverde resultaat op. Daarom beslisten de OPEC+-landen in juli de productieknip vanaf 1 augustus gedeeltelijk terug te draaien. Ze produceren sindsdien 7,7 miljoen vaten minder dan voor de coronacrisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud