'De markt vreest een recessie. En de markt heeft meestal gelijk'

Een trader op Wall Street. ©EPA

De Europese beurzen kenden donderdag de slechtste dag in 2,5 jaar. De Bel20 zit nu 20 procent onder zijn piek van januari. ‘De markt vreest een recessie. En de markt heeft meestal gelijk’, klinkt het.

De Europese beurzen kenden donderdag met verliezen van ruim 3 procent hun slechtste dag sinds het brexitreferendum van juni 2016. Ze sloten af op het laagste peil in ruim twee jaar.

De aanleiding was de arrestatie op Amerikaans bevel van de financieel directeur van de Chinese telecomgroep Huawei. ‘Dit is een belangrijke gebeurtenis’, reageert Philippe Gijsels, strateeg bij BNP Paribas Fortis. ‘Hoe zouden de Amerikanen reageren als de Chinezen Elon Musk, de topman van Tesla, in de gevangenis zouden stoppen?’

-3,4%
Bel20
De Bel20 verloor donderdag 3,4 procent. Dat was de grootste daling sinds juni 2016, toen het Verenigd Koninkrijk voor een brexit stemde.

Door de klap van donderdag noteert de Bel20 nu 20 procent onder zijn piek van 22 januari. De Brusselse beursindex sloot toen af op 4.176,88 punten.

Na een hoop zorgen over de handelsrelaties, de wereldeconomie, de brexit en Italië zitten we nu op 3.324,8 punten, het laagste peil in 2,5 jaar en officieel goed voor een berenmarkt. Die heet zo omdat beren hun prooi naar beneden drukken. Meteen komt een einde aan een lange periode waarin de stieren - die hun prooi naar boven smijten - het voor het zeggen hadden. De Bel20 zat sinds 3 februari 2012 onafgebroken in een stierenmarkt.

Dead cross

Voor beleggers die belang hechten aan de signalen uit koersgrafieken, is de start van de Brusselse berenmarkt een extra argument om langs de zijlijn te staan. ‘Het technische plaatje ziet er over het algemeen heel slecht uit. Dinsdag zakte de Amerikaanse S&P500-index onder het 200-daagse gemiddelde’, zegt Gijsels.

Het ultieme schrikbeeld voor de liefhebber van technische plaatjes: de dead cross. Die onheilspellende term slaat op een daling van het 50-daags gemiddelde onder het 200-daags gemiddelde. ‘Ook daar zijn we niet ver van af’, zegt Gijsels.

Wall Street kon de malaise gisteren beperken, nadat The Wall Street Journal had geschreven dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) het tempo van de renteverhogingen wel eens kan verlagen. De Dow Jones sloot met een verlies van 0,4 procent en de Nasdaq boekte een winst van 0,4 procent.

Welke beleggingen houden stand op beurs?

De brede verkoopgolf die Europa gisteren trof, liet weinig activa onberoerd. In Europa daalden alle 19 sectoren van de EuroStoxx600-index met minstens 1 procent, voor 17 sectoren liep de daling zelfs op tot minstens 2 procent. ‘Op een dag als gisteren is het moeilijk schuilen op de aandelenmarkten’, zegt Dirk Thiels, fondsbeheerder bij KBC Asset Management. ‘Je verliest dan alleen geen geld met obligaties of cash.’

Door de vrees voor een groeivertraging ging het rendement op staatsobligaties de voorbije dagen lager, en dat ondanks een verstrakkend monetair beleid. De prijs van een obligatie beweegt in de omgekeerde richting van het rendement, zodat obligaties dus meer waard werden. Wie maandag in Amerikaans of Duits staatspapier op 10 jaar investeerde, heeft een weekwinst van 1,2 procent. De EuroStoxx600 ging in dezelfde periode 4 procent lager.

Ook in de traditionele vluchthavens zoals de Japanse yen en goud zat je veilig. De yen steeg met 0,7 procent tegenover de dollar, terwijl de goudprijs er 0,3 procent bijdeed. Maar ook op de Brusselse beurs hielden een reeks bedrijven stand. De vastgoedsector bleef tijdens de verkoopgolf min of meer buiten schot. De vastgoedbedrijven profiteerden afgelopen week van de dalende langetermijnrente. Atenor (+1,5%), Aedifica (+1,9%), Wereldhave (+1,4%), Montea (+2,1%) en Cofinimmo (+1,3%) konden deze week een positief rendement neerzetten.

Vastgoedspelers werken typisch met contracten van lange duur, waardoor hun inkomsten niet zo afhankelijk zijn van de economische conjunctuur. Daarnaast legt hun dikwijls royale dividend een bodem onder de koers.

‘Traditioneel doen ook de defensieve sectoren het relatief goed in een negatief beursklimaat’, zegt Thiels. ‘De markten prijzen nu een scenario in waarbij de wereldeconomie door de escalerende handelsoorlog op een harde landing afstevent. Bedrijven die afhankelijk van de economische groei zijn, worden afgestraft, terwijl minder afhankelijke bedrijven relatief ongeschonden blijven.’

De nutssector is een goed voorbeeld van een defensieve sector. De netbeheerder Elia tikte woensdag een recordkoers van 60 euro aan. Gisteren ging het lager, maar het staat nog altijd op een voorlopige weekwinst van 0,5 procent. Het infrastructuurfonds Tinc zag sinds maandag de koers met 0,4 procent stijgen. De Bel20 zakte sinds maandag 4,7 procent.

Sectoren als telecom en retail hielden ook relatief stand in Europa. Op de Brusselse beurs vertaalt zich dat in de goede prestatie van Orange Belgium met een weekwinst van 2,2 procent. Ook de koers van Colruyt (+0,8% sinds maandag) bleef stabiel en schurkt aan tegen een recordpeil.

Wie in de autosector of industrie belegde, kreeg deze week een flinke tik. Aandelen als Umicore (-7,3%), Melexis (-5,1%), Bekaert (-7,1%) en Solvay (-4,7%) gingen onderuit. Toch moeten zij niet wanhopen, vindt Thiels. ‘De markten hebben het scenario van een forse groeivertraging nu wel ingeprijsd. De waarderingen zijn stevig teruggevallen. De markten gaan even voorbij aan de fundamenten, die nog altijd goed zitten. Het sentiment kan bij positief nieuws dus snel keren. We zijn volatiliteit gewoon niet meer gewend.’

Gijsels geloofde begin deze week nog in een eindejaarsrally. Maar dat geloof is weg.

‘Het zag er echt wel goed uit. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell had eerst de weg geplaveid door te alluderen op een pauze in de renteverhogingen volgend jaar. En president Donald Trump ging de voorzet binnenkoppen door op de G20-top in Buenos Aires een wapenstilstand te sluiten met zijn Chinese evenknie Xi Jinping.'

Dat de markten maandag slechts kortstondig positief op de zet van Trump reageerden, is erg zorgwekkend. Beleggers hebben voor het eerst hun vertrouwen in Trump opgezegd. Dat is voor mij de gebeurtenis van de week’, zegt Gijsels. In de plaats van te ontspannen lijkt de handelsoorlog met de arrestatie van de Huawei-topvrouw te escaleren in een techoorlog tussen de twee wereldmachten.

Sombere visie

Dat scherpt de vrees aan dat 2019 op zijn zachtst gezegd een moeilijk jaar belooft te worden, met de handelsoorlog die steeds meer bedrijven treft, de brexit en een sluimerende Italiaanse crisis.

En dat terwijl de Europese economie al aan het vertragen is en de Europese Centrale Bank (ECB) de volgende crisis, na tien jaar van continu stimulusbeleid, ingaat met een lege gereedschapskist. De rente staat al op nul.

Europa kende donderdag een algemene verkoopgolf, maar de auto- en chemieaandelen behoorden tot de grootste slachtoffers (-4%). Dat zijn niet toevallig erg conjunctuurgevoelige aandelen.

‘De beurzen voorspellen duidelijk een recessie’, zegt Gijsels. ‘Maar de economen geloven dat niet. In de komende weken en maanden moet blijken wie gelijk heeft. Meestal hebben de markten gelijk’, geeft de strateeg toe.

Ook de ultralage rentes in Europa wijzen op een bijzonder sombere economische visie. De Belgische tienjaarsrente zakte donderdag naar 0,73 procent, het laagste peil sinds september.

ECB-voorzitter Mario Draghi lijkt zich bewust van de risico’s en suggereert nu al dat hij de basisrente mogelijk tot in 2020 op nul houdt. Dat is dan weer een schrikbeeld voor de Europese banken, die door het jarenlange nulrentebeleid de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito’s recycleren in langlopende kredieten - aangetast zien. Het gemiddelde Europese bankaandeel verloor dit jaar 24 procent. Alleen de zwaar gehavende autosector doet nog slechter met een verlies van 25 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect