De nieuwe munt van West-Afrika heet 'eco'

De 'Eco' gaat de CFA franc vervangen. ©AFP

De 'eco' zal de CFA franc in 2020 vervangen.

West-Afrika hervormt de CFA franc door de naam van de munt te veranderen en door de invloed van Frankrijk op het monetaire systeem te verkleinen. De valuta werd opgericht in 1945 en wordt in twee monetaire systemen gebruikt: het systeem voor acht West-Afrikaanse landen en het systeem van zes landen in Centraal-Afrika.

De CFA franc zal in 2020 worden vervangen door de 'eco'. Deze munt zal - net als de CFA franc - gekoppeld zijn aan de euro en gegarandeerd worden door Frankrijk. Het zal echter niet meer nodig zijn voor landen om de helft van hun reserves in Frankrijk aan te houden. Ook is het niet meer nodig dat er een Franse vertegenwoordiger in de directie van de muntunie zit. De veranderingen zullen in eerste instantie enkel doorgevoerd worden in de West-Afrikaanse monetaire zone.

De nieuwe muntunie werd afgelopen zaterdag aangekondigd tijdens een bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan de Ivoorkust. Macron zei de komst van de Eco te verwelkomen.

Kritiek

Critici vinden dat de valuta een koloniaal relikwie is dat de Franse dominantie overeind houdt. Daarnaast zeggen zij dat de landen in de Unie hun munt nier meer kunnen devalueren om economische schokken op te vangen. Volgens de tegenstanders heeft de kunstmatig hooggehouden munt de industrialisatie van de landen belemmerd. De voorstanders wijzen erop dat de munt door de koppeling met de euro stabiliteit biedt en beschermt tegen hoge inflatie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud