weekboek

De schone slaapster schrijft een brief

Redacteur Beleggen

Onder CEO Harold Boël is de communicatie van het notoire discrete Sofina iets vlotter geworden. Dankzij een nieuwsbrief moeten beleggers zelfs geen drie maanden meer wachten op de essentie van de jaarcijfers.

U denkt dat het met een vlakke Bel20 (4.162 punten, +0,1%) een geschiedenisloze beursweek was? Fout!

Maandagavond werd er geschiedenis geschreven: toen floepte een nieuwsbrief online van Sofina (138,80 euro, +1,5%), een kleine revolutie voor een holding die door haar zuinige communicatie al decennia te boek staat als de schone slaapster.

Sofina is een echte beursveteraan: het beursdebuut kwam er in 1899 met geld van onder meer de Dresdner Bank als de Société Financière de Transports et d’Entreprises Industrielles. Luttele decennia later had de Duitse Amerikaan Dannie Heineman de obscure holding uitgebouwd tot een multinational die met 40.000 werknemers grote delen van Centraal- en Zuid-Amerika, Spanje, Portugal, Italië en Turkije van elektriciteit voorzag.

Later vervelde de holding door een lange reeks nationaliseringen tot de spilholding van de staalfamilie Boël, die in 1964 na een bijzonder gedurfde raid van de bankier Léon Lambert wel rugdekking nodig had van de Generale Maatschappij om ‘haar’ Sofina te vrijwaren.

De eerste nieuwsbrief van Sofina

Een nieuwsbrief is dus een mijlpaal voor een familie die lang de leuze ‘pour vivre heureux, vivons cachés’ tot in het absurde doortrok. Let wel: taalkundig is de newsletter niet bepaald shakespeareaans.

‘Sofina participated to the capital increase’ lijkt me een letterlijke vertaling van het Franse ‘participer à’ te zijn en je moet als belegger maar weten dat ‘a top slicing transactions (sic) in Orpea’ niks met salami te maken heeft, maar gewoon wil zeggen dat de investeringsmaatschappij haar winst heeft verzilverd op een schijfje aandelen van de Franse rusthuizenuitbater Orpea.

Op twee A4- velletjes geeft Sofina alle essentiële beleggersinformatie drie weken na het afsluiten van het boekjaar.

Maar een kniesoor die daarop let. Want op de twee A4’tjes geeft CEO Harold Boël eigenlijk alle essentiële beleggersinformatie, drie weken na het afsluiten van het boekjaar. Informatie die beleggers anders pas eind maart met grote moeite uit het jaarverslag moesten distilleren.

Zoals de belangrijkste transacties van het voorbije halfjaar. Sofina stopte bijvoorbeeld extra geld in JF Hillebrand, de razend fascinerende Duitse wereldmarktleider in het transport van wijn en andere dranken. Zo’n 15 procent van de participatie in Flipkart, het Amazon van India, ging de deur uit.

©Mediafin

Geen slechte zaak, want Flipkart is in een bikkelharde strijd met datzelfde Amazon verwikkeld. En Amazon-CEO Jeff Bezos heeft al bewezen dat hij bereid is héél lang verliezen te slikken om een markt in te palmen.

Fijne deal

Maar belangrijkst: Sofina geeft via de nieuwsbrief - die voortaan zesmaandelijks verschijnt - inzage in het eigen vermogen per aandeel, de collectieve spaarpot die aandeelhouders jarenlang opgebouwd hebben.

Het management van Sofina heeft op dat vlak een indrukwekkend trackrecord met een dividend dat sinds 1965 jaarlijks stijgt, zij het dat manisch-depressieve beleggers rond die gestage opbouw een beurskoers in zaagtand draperen (zie grafiek).

Op dit ogenblik noteert het aandeel Sofina bij een beurskoers van 139 euro tegen een korting van 17 procent op de spaarpot van 5,66 miljard euro of 168 euro per aandeel. Dat blijft natuurlijk een fijne deal: bijna een vijfde korting voor een van de best gediversifieerde portefeuilles ter wereld, van Colruyt over Flipkart tot Silicon Valleyexpertise, die met het fonds Sequoia tot 1974 teruggaat en mee aan de wieg stond van onder meer Google, Facebook en WhatsApp. En dat met beheerskosten die een fractie van eender welk beleggingsfonds belopen.

©Mediafin

Alleen: voor de echte langetermijnbelegger is het nu niet het allerbeste moment om in te stappen en de rest van uw leven rustig te blijven zitten. In 2009 bijvoorbeeld noteerde Sofina tegen zo’n 40 procent korting op de spaarpot, gemiddeld is de korting zo’n 30 procent.

En bij de volgende beurscorrectie zal ook de spaarpot van Sofina onvermijdelijk een tik incasseren. Want wie denkt dat de beurzen nooit meer een neerwaartse beweging zullen inzetten, kent de beursgeschiedenis sinds 1899 niet. Wie weet is er tegen de volgende nieuwsbrief al een betere instapkans.

EEN HOOGRENTEND SPAARBOEKJE
Een hoogrentend spaarboekje

Waar vind je dezer dagen nog stabiel en hoog rendement? Een vaak gehoorde klaagzang. Wel: zo gek ver moet je niet zoeken en je moet er geen zotte risico’s voor nemen. Een stabiel rendement biedt namelijk HAL Holding.

HAL staat voor Holland Amerika Lijn. De verkoop van die iconische scheepvaartlijn in 1980 legde - samen met het betere beleggersinzicht - de basis voor de intussen meer dan 12 miljard euro grote investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm.

HAL is in één aspect bijna een obligatie: de holding keert elk jaar 4 procent van de beurskoers uit als dividend. Een stabiele ‘coupon’ dus, doorheen de capriolen van de koers. Dat betekent wel dat over het boekjaar 2017 beleggers vrede moeten nemen met een lager dividend, iets wat de aandeelhouders van Sofina al generaties niet meer voor lief hebben moeten nemen.

Vorig jaar zakte de netto-actiefwaarde van HAL volgens een eerste raming van 12,75 naar iets meer dan 12 miljard euro of 150,86 euro per aandeel. Dus zakt het dividend mee, naar 6,20 euro per aandeel.

De scheepvaartbelangen van de Van der Vorms kenden namelijk een niet zo denderend 2017. Vooral de tankopslagreus Vopak, volgens KBC Securities goed voor 18 procent van de portefeuille, presteerde ondermaats.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud