Advertentie

De stilste Belg die in Duitsland ook de slimste Belg is

Het nationale controlecentrum van Elia (foto: Emy Elleboog)

Een rendement van 13 procent. Wie doe in deze nulrentende tijden beter dan Elia met de slimme zet in Duitsland?

Elke belegger die al een tijdje meedraait, herinnert zich met een rilling het lijstje: Gevaert en Holzmann, Spector en Photo Porst, Mitiska en Teppich Frick, Kinepolis en Cinemaxx, Deceuninck en Thyssen Polymer. Belgische ondernemingen die een Duits avontuur duur betaalden.

Welnu, de ‘Duitse vloek’ is verbroken. Al ligt het niet in de aard van de slimste Belg in Duitsland om daar poeha rond te maken. We spreken over de ‘stilste’ Bel20’er: Elia. Tot nu toe kwam de beurskoers van de net- beheerder dit jaar alleen eind februari in beweging, toen Euronext bevestigde dat Elia een zitje in de Belgische sterindex krijgt.

Elia legde in 2010 voor zijn allereerste buitenlandse avontuur 279 miljoen euro op tafel voor een belang van 60 procent in 50Hertz, de beheerder van het hoogspanningsnet in het vroegere Oost-Duitsland. De overige 40 procent belandde bij de Australische infrastructuurinvesteerder Industry Funds Management (IFM).

Elia verwierf 50Hertz tegen een forse korting van 40 procent op de ‘gereguleerde activabasis’ (RAB). Dat drieletterwoord is een kernbegrip en de sleutel om als belegger te vatten dat je bij de rare beestjes die net- beheerders zijn zowat alles wat je over aandelen denkt te weten moet vergeten: zo hangt de nettowinst van de netbeheerders niet af van de conjunctuur, best nuttig om weten in deze barre tijden.

Een hoogspanningsnet is een natuurlijk monopolie. Je kunt in één regio niet twee of drie concurrerende wouden van hoogspanningslijnen uitbaten. Daarom bepalen de toezichthouders CREG in België en BundesNetzAmt (BNA) in Duitsland een 'billijk rendement' dat de beheerder mag halen op het eigen vermogen nodig om de RAB te financieren. De rentelast op de schulden mag Elia automatisch in de doorvoertarieven aan de klant doorrekenen.

In België hangt dat rendement af van de het rendement op staatspapier plus een risicopremie en een vergoeding voor kosten- beheersing en vervangingsinvesteringen. Bijgevolg weegt contra-intuïtief - vergeleken met de basiscursus bedrijfsfinanciering - de forse rentedaling op de winst in België.

De Duitse netwaakhond laat echter niet alleen een hoger rendement toe dan de Belgische, het BNA beloont netbeheerders ook voor uitbreidingsinvesteringen. Belangrijk, want sinds de ‘Energiewende’, de Duitse kernuitstap, moeten netbeheerders fors investeren om het Duitse net naar Deens voorbeeld om te gooien.

In plaats van enkele grote knooppunten bij energiecentrales zal het Duitse net op termijn een lappendeken van duizenden knooppuntjes zijn. En 50Hertz is een essentieel onderdeel van die transformatie om de windmolenparken in de Oostzee op het net aan te sluiten.

Bijgevolg denken analisten dat een sterke Duitse winstgroei in het halfjaarrapport dat Elia donderdag voorstelt een Belgische winstkrimp zal compenseren. Opnieuw een bewijs wat een slimme zet 50Hertz wel was. Dat leert ook slide 20 van de presentatie over de jaarresultaten 2011 op de webstek. 

Daar merkt Elia fijntjes op dat 50Hertz 36,4 miljoen euro aan dividenden in het laatje bracht. Een niet onaardig rendement van 13 procent op de inleg van 279 miljoen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud