De vier lijntjes die beleggers moed geven

Wall Street boekte vrijdagavond na de korte mededeling van de Fed een late rally. ©AFP

De beurzen stopten maandag de verkoopgolf. Met dank aan vier lijntjes van de Federal Reserve.

De late rally op Wall Street vrijdag - Nasdaq sloot zelfs nog in de plus - gaf beleggers maandag hoop. De Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, won 0,3 procent. Voor de Bel20  was er 1 procent herstel.  

Vorige week beleefden de financiële markten hun slechtste vijfdaagse sinds de bankencrisis van 2008. De Bel20 verloor in één week bijna 15 procent

Eerder op de dag sloten in Azië bijna alle beurzen hoger, ondanks een schokkend cijfer over de Chinese economie: door de impact van het coronavirus is het ondernemersvertrouwen in de Volksrepubliek tot een dieptepunt gezakt, nog lager dan tijdens de financiële crisis 12 jaar geleden.

Vier lijntjes

Of misschien net dankzij: de angst dat de mondiale gezondheidscrisis, vooral dan de draconische maatregelen om het virus in te dijken, de economie in een recessie duwt, lijkt beleidsmakers wakker te schudden. Het meest opmerkelijk was een ultrakort persbericht dat de Federal Reserve (Fed) vrijdagavond uitstuurde. Niet meer dan vier lijntjes, maar wel het signaal voor een rally in het laatste uur handel.

'Het coronavirus is een risico voor de economie. De centrale bank volgt de ontwikkelingen nauwlettend op. We zullen onze beschikbare instrumenten inzetten en gepast reageren om de economie te ondersteunen', luidde het. 

De cruciale vier lijntjes die de Fed vrijdagavond uitstuurde.

Veel duidelijker dan dat kan voorzitter Jerome Powell niet aangeven dat hij zijn voornemen om, na de scherpe beleidsbocht vorig jaar, heel 2020 de rente ongemoeid te laten overboord gooit. En dat er dus een renteknip aankomt, mogelijk al op de bijeenkomst van 18 maart.

0 procent

En mogelijk stopt het niet bij één knip. 'Als de groeivooruitzichten blijven verslechteren, dan zien we de Fed de rente snel en agressief verlagen. Zelfs tot 0 procent', schrijft Jay Barry, obligatiestrateeg bij JPMorgan. Pro memorie: op dit ogenblik beloopt de beleidsrente in de Verenigde Staten nog 1,75 procent. 

Als de groeivooruitzichten blijven verslechteren, dan zien we de Fed de rente snel en agressief verlagen. Zelfs tot 0 procent.
Jay Barry
Obligatiestrateeg JPMorgan

De obligatiemarkten houden almaar meer rekening met een intrede van de Fed in de nulrenteclub. De tienjaarsrente in de Verenigde Staten daalde vrijdag tot 1,08 procent, een historisch diepterecord. 

UBS denkt dat de Europese Centrale Bank zal moeten volgen. Het beurshuis denkt dat voorzitster Christine Lagarde op 30 april de rente tot minus 0,6 procent verlaagt. Een nog hogere strafrente dus voor surpluscash bij banken, wat via lagere koersen voor bankaandelen mede verklaart waarom de Europese beursrally minder enthousiast bleek dan op Wall Street. 

JPMorgan-econoom Bruce Kasman waarschuwt wel dat monetair beleid niet echt effectief is in dit soort crisis. 'Een renteverlaging kan potentieel de financiële markten een boost geven, maar zal in deze periode van grote onzekerheid niet aanzetten om meer te spenderen of te investeren.'

Italië

Effectiever is begrotingsbeleid, waarbij overheden in de bres springen die bedrijven en gezinnen laten door de vinger op de knip te houden. Dat lijkt in zekere mate te gebeuren: meest frappant is Hong Kong, waar de lokale overheid voor 120 miljard Hongkongse dollar (14 miljard euro) steun aangekondigd heeft. Dat cijfer is meer dan 4 procent van het bruto binnenlands product van Hongkong. 

Idem in Italië, het zwaarst door het coronavirus getroffen Europese land. Daar kondigde minister van Economie Roberto Gualtieri afgelopen weekend voor 3,6 miljard euro noodsteun voor onder meer de toeristische sector aan, samen met een oproep aan de Europese Unie om Rome meer flexibiliteit te gunnen om het begrotingstekort te laten oplopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud