De vraag van een (half) miljard

Gimv-CEO Koen Dejonckheere ©Photo News

Met een vlotte schulduitgifte klimt de berg cash bij Gimv richting een half miljard. Geld dat in tijden van nulrente best snel aan het werk gezet wordt.

Deze ochtend komt Gimv  met de resultaten over het halfjaar tot 30 september. Meteen de eerste stand van zaken sinds mei, toen de investeringsmaatschappij de cijfers over het boekjaar tot 31 mei vrijgaf. Vanaf dit boekjaar gunt Gimv beleggers immers geen kwartaalupdates meer. 

Per 31 maart was de groep méér dan schuldenvrij: er stond ook nog eens 276 miljoen euro op de bankrekening. De bankrekening is intussen stevig extra gespijsd: in juni haalde Gimv met de vingers in neus een kwart miljard op via de uitgifte van goedkope schulden op 7 en 12 jaar. 

Intussen sponsorde Gimv met het jaardividend van bruto 2,50 euro per aandeel wel voor 63 miljoen de bankrekening van de aandeelhouders en waren er nog enkele investeringen, zoals in de coatingspecialist Alro. Toch schatte KBC Securities na de schulduitgifte de 'oorlogskas' van Gimv op 400 à 450 miljoen euro in. 

Een stevig bedrag. En een bedrag dat voor het rendement op de portefeuille best niet té lang op een nulrentend spaarboekje blijft rondhangen. Op de jaarvergadering gingen er al stemmen op om het dividend - al jaren stabiel - wat royaler te maken, een idee dat CEO Koen Dejonckheere in september in een 'CEO Talks' met lezers van De Tijd niet zomaar afwimpelde. 

Over het voorbije boekjaar investeerde Gimv voor het eerst in vijf jaar meer dan hij op investeringen cashte. Maar om de huidige stevige waardering te rechtvaardigen, zal Dejonckheere nog flink méér de cash rendabel aan het werk moeten zetten. Het aandeel noteert rond 55 euro, een premie van 6 procent op de jongste netto-actiefwaarde (52 euro).

De premie is niet geheel onlogisch: slechts 4 procent van de portefeuille is volgens schattingen van KBC Securities op de beurs genoteerd. Dat betekent dat beleggers de portefeuille niet zo maar kunnen 'nabootsen' door zelf de verschillende componenten te kopen. Ter vergelijking: bij de holding GBL, dat aan een hardnekkig hoge korting van 20 à 25 procent op de netto-actiefwaarde noteert, vind je meer dan 90 procent van de portefeuille gewoon op de beurs terug. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect