De Welshe cijferaars die Engelse centraal bankiers perplex laten

De Bank of England (foto: Bloomberg)

De Britse economie zit weer in een recessie. Volgens de officiële data van het ONS. Data die niet iedereen kunnen overtuigen, zeker niet de Britse centraal bankiers.

Mochten er prijzen uitgereikt worden voor meest gecentraliseerde land ter wereld, zou het Verenigd Koninkrijk hoog scoren. Londen is in alles de navel van de Britse natie. Wie van Oxford naar Cambridge wil sporen moet een ommetje via Londen maken. Inclusief een tijdrovende en dure metrorit van Paddington naar King’s Cross. Terwijl de twee universiteitssteden in vogelvlucht niet gek ver uit elkaar liggen.

Ook het Britse ambtenarenleger klit samen. Zelfs in die mate dat de statige ambtenarenlaan Whitehall synoniem is geworden voor de in de televisiereeks ‘Yes, Minister’ onsterfelijk gemaakte ambtenarij.

Een ambtenarij die naar het beeld van sir Humphrey (foto) er vrijwel steeds in slaagt de boude plannen van de vluchtige politici uit Downing Street te dwarsbomen.

Zo ook de plannen die de Labour-regering in de jaren 2000 koesterde om de Britse overheidsdiensten te decentraliseren. Daar is weinig van in huis gekomen. Whitehall is nog altijd een orgie van grijze pakken en mantelpakjes, die versmelten met de grijze façades. Op één uitzondering na. Een uitzondering waar de cijferfanaten op de markten nog de gevolgen van dragen: het Office of National Statistics (ONS).

Labour besloot in 2004 de cijferaars van het centrum van Londen naar het Welshe stadje Newport te verkassen. Het bestuur van Newport trapt in een zwaktebod de bezoekersbrochure op zijn website af met ‘de mooie landschappen in de omgeving’. Lees: in de stad zelf is geen knip te beleven.

De gevolgen laten zich raden. De knapste knoppen onder de cijferaars bedankten feestelijk voor de verhuis naar Wales. De oer-Engelse centraal bankiers van de Bank of England maken er geen geheim van de bizarre Welshe cijfers niet met een korrel maar een vaatje zout te nemen.

Deze ochtend kwamen de Welshe cijferaars met de cijfers voor het Brits bruto binnenlands product. Economen verwachten een minieme groei van 0,1 procent, het werd een krimp van 0,2 procent. Maar unisono denken economen dat de echte groei sterker is. Want de zwakke groei is te wijten aan de ‘onverklaarbare’ instorting van de bouwactiviteit volgens de ONS-cijfers, een implosie die niet strookt met de tewerkstellingsdata.

In de notulen van hun jongste bijeenkomst staken de centraal bankiers subtiel de draak met het ONS. In onversneden omfloerst sir Humphrey-Engels klonk het als volgt: ‘The sharp falls in construction output in December and January were perplexing, and the Committee was minded not to place much weight on them.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud