DeGiro rekent negatieve rente aan

Gijs Nagel, medeoprichter van DeGiro. ©BELGAIMAGE

De Nederlandse onlinebroker DeGiro, die duizenden Belgische klanten telt, gaat voor cashposities boven 2.500 euro een negatieve rente aanrekenen. Het is de eerste keer dat de kleine particuliere belegger zal moeten betalen voor zijn centen.

De prijsbreker DeGiro compenseert voorlopig het negatieve rendement op de cashposities die zijn klanten aanhouden zelf, maar dat is niet langer houdbaar, stelt de broker. DeGiro is geen bank, en stort de cashtegoeden van zijn klanten dagelijks door naar een geldmarktenfonds van ofwel Morgan Stanley ofwel FundShare Fund Management.

Een geldmarktenfonds investeert in kwalitatief schuldpapier met een maximale looptijd van 60 dagen, maar zulke fondsen leveren door de negatieve marktrentes negatieve rendementen op. Vanaf 15 november zal DeGiro de kostprijs aan zijn klanten doorrekenen. Volgens de broker bedraagt het huidige negatieve rendement op het geldmarktenfonds in euro -0,48 procent op jaarbasis. Alleen voor tegoeden van minder dan 2.500 euro blijft de broker de kosten zelf dragen.

De klanten van DeGiro worden daardoor de eerste slachtoffers van de negatieve rentepolitiek van de Europese Centrale Bank. De Nederlandse broker telde eind juni 417.681 rekeningen in 18 Europese landen. Daar horen naar eigen zeggen ook duizenden Belgische klanten bij.

In ruil schroeft DeGiro de makelaarskosten terug. Het variabele deel van de tarieven zakt vanaf 1 februari 2020 met 0,008 procentpunt. Een transactie op Euronext Brussel kost voortaan 2 euro plus 0,03 procent van het verhandelde bedrag. Dat komt voor een order van 5.000 euro neer op een kostprijs van 3,50 euro.

Netflix voor beleggers

DeGiro lanceert bovendien een abonnement op beleggen, naar analogie van Netflix voor tv-kijkers of Spotify voor muziek. Vanaf maart kunnen klanten voor 2,50 euro per maand onbeperkt handelen in Amerikaanse aandelen, zonder bijkomende transactie- en connectiviteitskosten. 'Afhankelijk van het succes en de feedback van onze klanten, kunnen we in de toekomst deze dienst uitbreiden', zegt DeGiro-CEO Esmond Berkhout.

Wie veel handelt, kan nog ontkomen aan de negatieve rente. Voor wie meer dan 350 euro aan transactiekosten in een periode van 60 dagen uitgeeft, compenseert DeGiro het negatieve rendement tot een bedrag van 100.000 euro.

Om klanten die al lang niet actief zijn en een flink geldbedrag op hun rekening hebben niet te verrassen, zal DeGiro eenmalig alle bedragen boven 2.500 euro die al meer dan twee maanden niet zijn gebruikt voor transacties terugstorten.

Wettelijk rendement 

Het valt af te wachten of andere beursmakelaars of private banken de demarche van DeGiro zullen volgen. De Belgische banken moeten wettelijk nog een rendement van 0,11 procent (0,01% basisrente en 0,1% getrouwheidspremie) bieden op spaarboekjes.

Sommige brokers en private banken in het buitenland rekenen wel al een negatieve rente aan voor grote tegoeden. Ook bedrijven moeten betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud