Advertentie

‘Dek je met aandelen in tegen inflatie’

Vincent Juvyns, marktenstrateeg van JPMorgan Asset Management.

Halverwege de heropeningscyclus blijven aandelen de eerste optie, al moeten beleggers rekening houden met minder rendement en veel volatiliteit. Dat zegt Vincent Juvyns, marktenstrateeg van JPMorgan Asset Management.

Juvyns gaf zijn presentatie in de Parijse vestiging van de Amerikaanse vermogensbeheerder. Het was de eerste keer in anderhalf jaar dat zo’n fysieke bijeenkomst mogelijk was. ‘De vaccinatie laat ons toe weer te reizen en samen te komen. Dat dit kan, is een sterk signaal van het economisch herstel.’ In het noordelijk halfrond lijkt de coronapandemie onder controle, in de groeimarkten is de toestand veel complexer en loopt de normalisering achter.

De economische groei blijft sterk, maar heeft een plafond bereikt, stipt Juvyns aan. Niettemin ziet hij de wereldeconomie volgend jaar met 4 tot 4,5 procent groeien, boven haar potentieel van 3 tot 3,5 procent. De ongeziene stimulus in de VS en het Europese herstelplan staan daar borg voor. ‘De supranationale steun in de Europese Unie is een positieve factor voor de komende maanden.’ Een factor die ook de consumptie zal stutten. Intussen zouden privé-investeringen de fakkel moeten overnemen.

Kopzorg

Juvyns is zeker niet de enige die de hoge inflatie als de voornaamste kopzorg van de financiële markten beschouwt. De klim van de consumptieprijzen is niet alleen het gevolg van de razendsnelle opleving, maar ook van de bottlenecks in de aanvoer en de productie. De loonkosten stijgen naar zijn mening minder snel: ‘Werknemers hebben het moeilijker om looneisen door te drukken doordat de macht van de vakbonden is afgenomen.’

De vraag die iedereen zich stelt, is hoelang de hoge inflatie zal aanhouden. Volgens de JPMAM-strateeg begint de toestand vanaf het derde kwartaal van 2022 te normaliseren. Een sleutelrol is voor de centrale banken, die hun monetair beleid gaan verstrakken. In de groeimarkten is dat al gebeurd, van de westerse centrale banken zal de Bank of England wellicht een van de eerste zijn die de rente verhogen.

Wat betekent dat voor de markten? Juvyns ziet het rendement op obligaties toenemen. Hij geeft daarom de voorkeur aan kortlopend papier en gaat ‘long’ op hoogrentende obligaties. Meer rendement valt te halen op de aandelenmarkten, zegt hij. ‘Aandelen zijn een relatief  efficiënte manier om zich tegen inflatie in te dekken.' Een tovermiddel zijn ze evenwel niet vanwege de hoge waarderingen, wat hun prestaties op de lange termijn kan fnuiken. Op korte termijn zullen hoger dan gemiddelde bedrijfswinsten, inkoopprogramma’s en dividenden de aandelenkoersen stimuleren, denkt Juvyns. De aandelenmarkten ziet hij in 2022 en 2023 iets minder goed presteren dan in 2021, maar beter dan hun historisch gemiddelde.

Moet je verkopen? Ik zou zeggen dat het beter is geld in aandelen te stoppen, omdat de rendementen er gevoelig hoger zijn dan voor obligaties.
Vincent Juvyns
Strateeg JPMorgan

‘Als u mij vraagt ‘moet ik vandaag verkopen?’, zou ik zeggen dat het beter is geld in aandelen te stoppen, omdat de rendementen er gevoelig hoger zijn dan voor obligaties.’ Al zullen die rendementen wel iets lager uitvallen.

Juvyns voegt een belangrijke waarschuwing toe: de komende maanden blijft de volatiliteit – die sinds september sterk is toegenomen – hoog. Hij vindt het daarom raadzaam dat beleggers ‘alternatieve strategieën’ inbouwen om hun portefeuilles te beschermen. Dat kan een absolute-returnfonds zijn (dat mikt elk jaar op een stabiel rendement ongeacht de toestand op de financiële markten) of een fonds dat de wereldmarkten schaduwt. ‘De beste manier om zich in te dekken is nog altijd diversificatie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud