Deprimerende cijfers halen beurzen onderuit

©Bloomberg

De Europese beurzen kregen er donderdag stevig van langs. Deprimerende macro-indicatoren, enkele tegenvallende bedrijfsresultaten en de corona-opstoot deden beleggers op de verkoopknoppen drukken.

De EuroStoxx50-index eindigde de dag met een neergang van 3 procent. De beurs van Frankfurt bengelde met een verlies van bijna 4 procent onderaan. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal met een nooit geziene 10,1 procent tegenover het eerste. Jaar op jaar werd het Duitse bruto binnenlandse product (bbp) zelfs 11,7 procent kleiner. De schade is groter dan verwacht. Economen hadden op een terugval met 9 procent gerekend omdat Duitsland sneller dan zijn buren de quarantainemaatregelen versoepelde in mei door een forse daling van het aantal coronabesmettingen.

Ook in België kleurt het economische plaatje somber. Het Belgische bbp kelderde vorig kwartaal met een record van 12,2 procent, al was dat licht beter dan verwacht.

Ook in de VS verscheen een desastreus bbp-cijfer. De Amerikaanse economie kromp in het tweede kwartaal met 32,9 procent op jaarbasis. Dat is de grootste tuimeling ooit, of althans sinds het begin van de kwartaalstatistieken in 1947. De krimp is wel iets kleiner dan verwacht: economen rekenden op 34,5 procent.

De hoop op een V-herstel is misplaatst.
James Knightley
Hoofdeconoom ING

'De hoop op een V-herstel is misplaatst', zegt ING-econoom James Knightley. 'Met de virusvrees die toeneemt, jobs die verdwijnen en inkomens die onder druk komen door de wegvallende extra voordelen voor werklozen vrezen we dat het herstel veel hobbeliger zal zijn dan de markt verwacht.'

Autosector onderuit

De stemming werd ook gedrukt door enkele teleurstellende bedrijfsresultaten. De slechte cijfers bij Volkswagen en Renault wogen op de autosector. In de banksector ging de Britse Lloyds Banking Group bijna een tiende onderuit, nadat de grootste hypotheekverstrekker van het VK een groter dan verwacht bedrag opzijgezet heeft voor dubieuze kredieten. Bovendien is Lloyds erg somber over de economische vooruitzichten. Ook de Franse zuivelreus Danone stelde teleur.

Beleggers zijn ook zenuwachtig over de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Facebook en Amazon, die donderdagavond verschijnen.

In Brussel beperkte de remonte van AB InBev het verlies voor de Bel20 tot minder dan 2 procent. De brouwer verkocht na de rampmaanden april en mei onverwacht meer in juni, maar analisten stellen dat dat vooral te danken is aan de herbevoorrading van de horecazaken waar het slot af mocht.

Beleggers waren ook zenuwachtig over de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse techbedrijven die donderdagavond verschijnen. Zowel Apple, Facebook, Amazon als de Google-moeder Alphabet legt nabeurs hun palmares voor.

Besmettingen

Last but not least maken de beleggers zich grote zorgen over de hernieuwde opmars van het coronavirus. Niet alleen in België, maar ook in andere Europese landen, West-Azië en het Amerikaanse continent stijgen de besmettingen snel. De VS rapporteerden woensdag 76.339 nieuwe besmettingen in één dag, ruim meer dan de recente 60.000 dagelijkse nieuwe gevallen. Maryland vaardigde een negatief reisadvies uit voor de zuidelijke staten.

En na New York stelt ook New Jersey de heropening van fitnesscentra en de mogelijkheid tot binnenshuis op restaurant gaan uit. Nieuwe lockdows kunnen het prille economische herstel in de kiem smoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud