Deutsche Bank bradeert aandeel bij kapitaalronde

John Cryan, de CEO van Deutsche Bank ©REUTERS

Hoe overtuig je getergde aandeelhouders nog méér uit te geven aan een aandeel waar ze doorgaans flink geld op verloren? Door een stevige korting te bieden.

Deutsche Bank  trapt dinsdag zijn eerder aangekondigde kapitaalronde van 8 miljard af. Net als bij de voorbije twee kapitaalrondes - in 2010 en 2014 - kan de Duitse grootbank daarbij geen enthousiasmerend expansieverhaal vertellen.

De miljarden dienen namelijk om de aan flarden geschoten balans op te lappen van een grootbank die door eigen mismanagement en een 'overbankte' lokale spaarmarkt van crisis naar crisis sukkelt. CEO John Cryan vraagt dus vriendelijk extra geld aan aandeelhouders die in het overgrote deel van de gevallen al flink geld verloren hebben aan hun belegging.

Ook al is het aandeel tegenover het dieptepunt van afgelopen najaar stevig hersteld, Deutsche Bank is niettemin in twee jaar tijd ruim gehalveerd. Vergeleken met de piek van 2007 beloopt het verlies zelfs meer dan 80 procent. 

Pest en cholera

Zo'n kapitaalronde ‘van moeten’ is dus voor aandeelhouders altijd een beetje kiezen tussen pest en cholera. Ofwel nog méér geld stoppen in een bedrijf waar je al fors geld aan verloren hebt. Ofwel een forse verwatering slikken. Het aantal uitstaande aandelen zal namelijk met de helft toenemen, waardoor toekomstige dividenden over veel meer 'hongerige mondjes' verdeeld zullen moeten worden.

Daarom dat Deutsche Bank een lokkertje biedt om nukkige aandeelhouders over de streep te halen. De huidige aandeelhouders krijgen een voorkeurrecht om per twee oude aandelen tegen de 'vriendenprijs' van 11,65 euro in te tekenen op één nieuw, een korting van 35 procent op de slotkoers vrijdag (17,86 euro). Wie geen gebruik maakt van zijn voorkeurrecht, kan die inschrijvingsrechten apart verkopen tijdens de intekenperiode (21 maart tot 4 april) op de beurs van Frankfurt. 

Die 35 procent is een courante korting voor dit soort kapitaalrondes. Ook onder meer Delta Lloyd en Nyrstar moesten bij hun bedelrondes een stevige korting bieden om aandeelhouders te vermurwen.

WAAROM ZAL HET AANDEEL NIET TOT INTEKENPRIJS ZAKKEN?

De 11,65 euro is een korting 35 procent op de slotkoers van vrijdag, 17,86 euro. Toch zal het aandeel dinsdag bij de start van de kapitaalronde niet naar die intekenprijs zakken. Je moet immers over een 'toegangsticket' beschikken om tegen die gunstprijs te kunnen intekenen: het inschrijvingsrecht.

Dat zit zo: de aandeelhouder die gebruik maakt van zijn voorkeurrecht kan per 2 bestaande aandelen intekenen op 1 nieuw aandelen tegen de 'bradeerprijs' van 11,65 euro. Hij zal dus per twee bestaande stukken na de kapitaalronde 3 stuks hebben van gemiddeld 15,79 euro, 2 oude stuks van 17,86 euro (de koers van vrijdagavond) en 1 nieuw van 11,65 euro.

Vanavond valt een oud aandeel Deutsche Bank van 17,86 euro dus uiteen in twee delen: een aandeel ter waarde van 15,79 euro en een inschrijvingsrecht van 2,07 euro, de helft van het prijsverschil tussen 15,79 euro en de intekenprijs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud