Advertentie
Advertentie

Dexia wil aandeel van de beurs laten schrappen

©Reuters

De restbank benadrukt nog eens dat de beursgenoteerde aandelen fundamenteel waardeloos zijn en de schrapping van een overbodige notering flink kosten kan besparen.

Terwijl het management focust op een zo snel mogelijke krimp van de portefeuille, hoopt de restbank zo snel mogelijk één stoorzender en kostenpost te schrappen: de beursnotering. Op 16 oktober komt er een buitengewone aandeelhoudersvergadering met slechts één agendapunt: de exit van de Brusselse beurs.

©rv

Hoe de restbank precies van de beurs hoopt te raken, is niet meteen duidelijk. Maar een verrassing is de stap niet. Sinds de Belgische en Franse overheden in 2012 de restbank ter hulp snelden met een broodnodige kapitaalinjectie, controleren Brussel en Parijs 99,5 van het kapitaal. Nauwelijks een half procent van het kapitaal noteert op de beurs.

Die beursgenoteerde aandelen Dexia zijn naar boven afgerond waardeloos, iets wat de CEO zelf recent nog benadrukte. De kerntaak van de restbank is namelijk de erfenis van de Dexia-hybris met zo weinig mogelijk verliezen voor de Belgisch en Franse belastingbetaler afwikkelen, voor de aandeelhouder valt er niks meer te rapen.

Het krimpend Dexia-aandeel

Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat er op het eind van de rit iets te verdelen valt, vloeit die meevaller integraal naar de twee controlerende overheden. Een gegeven dat Dexia in het persbericht over de voorgestelde delisting benadrukt (zie screenshot).  

De restbank voerde in maart 2016 een aandelenbundeling door om Dexia - toen een centjesaandeel - minder aantrekkelijk te maken voor speculanten. Daardoor veerde de beurskoers optisch op van 0,03 naar 30 euro.

Het plan werkte prima: speculanten laten het aandeel sindsdien steeds meer links liggen, terwijl langetermijnbeleggers al langer niks meer te zoeken hadden bij Dexia. Sindsdien tendeert het aandeel met horten en stoten richting de billijke waarde van nul. Sinds de bundeling in 2016 verloor het aandeel bijna 90 procent.

Nu de schrapping nakend is, tuimelde het aandeel dinsdag tot 30 procent naar een diepterecord van 2,31 euro. Bij die koers is de beurswaarde van de 1,95 miljoen genoteerde aandelen nog slechts 4,5 miljoen euro. Het koersverlies was bij de slotbel wel iets kleiner geworden: -25,4 procent tot 2,49 euro.

Na de schrapping kunnen aandeelhouders alleen nog op de Euronext Expert Market - de vroegere openbare veiling - terecht. Pikant detail: op die veiling is BNP Paribas Fortis, het vroegere Fortis Bank, één van de meest verhandelde aandelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud