Disney houdt Dow Jones in de +

©AFP

Na een aarzelende start koos Wall Street toch voor winst, met dank aan Disney.

Op een voor de rest vlak Wall Street koos de Dow Jones   in de late handel toch voor winst. Dit dankzij Disney: de entertainmentreus meldde dat zijn streamingdienst een vliegende start heeft nu genomen, met 10 miljoen abonnees sinds de lancering gisteren. Het aandeel schoot prompt meer dan 7 procent hoger naar 148,69 dollar. 

Buiten de Dow Jones viel één rampaandeel op: Dean Foods  tuimelde 80 procent naar 0,15 dollar. De zuivelreus vroeg dinsdagnacht in de Verenigde Staten het gerechtelijk akkoord aan, omdat het niet langer in staat was de schulden af te betalen. 

Meteen een pijnlijk slotakkoord voor een bijna 100 jaar oud bedrijf. De Amerikaanse zuivelreus maakte tien jaar geleden in België nog grote sier met de aankoop van de sojaproducent Alpro, maar kwakkelt al jaren. Dean Foods splitste Alpro al in 2012 weer af onder de naam Whitewave. Whitewave - en dus Alpro - is intussen in handen van de Franse reus Danone

Het bankroet van Amerika's grootste zuivelgroep is het resultaat van een toxische combinatie van een hoge schuldenlast en een snel veranderend consumentengedrag: Amerikanen drinken almaar minder koemelk.

Volgens data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw consumeert de gemiddelde Amerikaan per jaar omgerekend nog zo'n 65 liter koemelk, tegenover meer dan 100 liter in 1980. Dit ten voordele van plantaardige alternatieven, zoals soja-, amandel- en rijstmelk. 

En de koemelk die Dean Foods wel nog verkocht krijgt, is al jaren verwikkeld in een bikkelharde prijzenslag met de eigen labels van supermarkten. De verliezen gingen crescendo toen de warenhuisgigant Walmart zijn eigen melkfabriek startte.

'Dit illustreert hoe snel ook in de voedingsindustrie disruptie toeslaat', zegt Jefferies-analist Simon Powell. Volgens hem neemt ook de vleesindustrie bijgevolg best de opmars van alternatieven als Beyond Meat ernstig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud