'Disney kost Kinepolis tot 4 miljoen winst'

De wereldpremière van Mulan werd op 9 maart gescreend, vlak voor het begin van de wereldwijde pandemie. ©AFP

Het aandeel Kinepolis nadert het dieptepunt van maart. Analisten vrezen een grote impact nu Disney de blockbuster Mulan voor zijn eigen streamingdienst reserveert.

De beslissing van Disney om met de potentiële blockbsuter 'Mulan' de 'bioscoopronde' over te slaan en die vanaf september direct aan te bieden op de streamingdienst Disney+ zindert na. Het aandeel Kinepolis zakt opnieuw 1,4 procent naar 28,40 euro. Dat is een ruime halvering sinds Nieuwjaar en dicht tegen het dieptepunt van 18 maart, 27,55 euro. Met andere woorden: bijna alle postlockdownherstel is verdampt.

ING-analist David Vagman vreest dat Mulan een serieuze financiële aderlating kan worden voor de bioscoopgroep en maakt een snelle rekensom. 'Stel dat Mulan 1 miljoen bezoekers had kunnen lokken, mogelijk wat optimistisch voor deze tijden, dan vertaalt zich dat in 4 miljoen minder ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen, red.). Dat is 5 procent van onze winstraming voor heel 2020, 76 miljoen euro.' Ter vergelijking: over 2019 haalde Kinepolis 145 miljoen ebitda.

Bioscoopgroepen hebben nu nog één wapen open om de heropstart een boost te geven: 'Tenet', de potentiële kraker van Memento- en The Dark Knight-regisseur Christopher Nolan. Warner Bros lanceert de film normaal vanaf eind deze maand in de bioscopen.

Vagman blijft Kinepolis bij de huidige koers koopwaardig vinden, maar erkent dat het beurssentiment zwaar tegen zit. 'Ook al omschrijft Disney het Mulan-experiment als eenmalig, toch zal dit op het sentiment wegen. Wat als het Mulan-experiment voor Disney succesvol blijkt?' Disney rekent de Disney+-abonnees een extra 30 dollar aan om de kraker te streamen.

Kinepolis komt op 20 augustus met de halfjaarcijfers.

'Tenet', de laatste hoop voor cinema's in 2020

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud