opmerkelijk

Dogecoin: van 'oplichterij' tot betaalmiddel voor maanreis

Tesla-topman Elon Musk lachte met de dogecoin in het satirische tv-programma 'Saturday Night Live'.

De vierde grootste cryptomunt kende een wild weekend. De prijs kelderde tijdens een tv-optreden van fanboy Elon Musk, maar werd nadien omarmd door zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Traders in de dogecoin hadden hard uitgekeken naar het tv-optreden van Elon Musk in ‘Saturday Night Live’, een populaire comedyshow die gemiddeld 9 miljoen kijkers lokt. Ze hoopten dat de Tesla-topman de cryptomunt naar nieuwe hoogten zou duwen.

Musk kroop tijdens het satirisch programma in de huid van financieel expert Lloyd Ostertag - aka The Dogefather - die moest uitleggen wat de dogecoin is. Minutenlang, want na elke uitleg kreeg Ostertag/Musk dezelfde vraag: ‘What is dogecoin?’ Uiteindelijk vroeg interviewer-castlid Michael Che: ‘Oh, so it is a hustle (oplichterij)?’ Expert Ostertag antwoordde: ‘Yeah, it’s a hustle’, waarna hij er ‘to the moon!’ aan toevoegde.

Elon Musk speelde tijdens 'Saturday Night Live' de rol van een financieel expert.

De dogecoin, die in 2013 als een internetgrap (‘meme’) begon, scheert hoge toppen. Met dank aan Musk die zich met regelmatige tweets opwerpt als fanboy. De cryptomunt is inmiddels 72 miljard dollar waard, evenveel als denketchupreus Kraft Heinz. 

In de aanloop naar ‘Saturday Night Live’ was de munt naar 74 dollarcent geschoten. Traders hoopten vooraf dat de druk bekeken show nieuwe investeerders zou lokken en de koers naar 1 dollar zou duwen. Viel dat even tegen. Tijdens de uitzending kelderde de munt met een derde tot 49 cent. Op het eind van de show bedroeg de koers 52 cent. 

Daags nadien (zondag) kwam het bericht dat een maanoperatie van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Musk, wordt gefinancierd met dogecoins. SpaceX zal in het eerste kwartaal van 2022 met een Falcon 9-raket een minisatelliet naar de maan sturen. De 40 kilo zware DOGE-1 gaat er met sensoren en camera’s informatie vergaren. Het is niet duidelijk hoeveel de commerciële maanreis zal kosten. 

Nog tijdens ‘Saturday Night Live’ grapte Musk over zijn plannen voor futuristische tunnels en de kolonisatie van de planeet Mars. De topman zei ook dat hij de eerste persoon met het Asperger-syndroom was die de show presenteerde.

Hoe koop ik dogecoins?

De dogecoin is net als andere relatief bekende cryptomunten op een aantal platformen verhandelbaar. Het bekendste is waarschijnlijk de beursapp Robinhood, maar die is niet voor Europese gebruikers beschikbaar. Een andere grote naam is Binance, dat wel beschikbaar is voor Europese gebruikers.

Bij dit soort cryptoplatformen kun je klant worden en vervolgens via een overschrijving geld storten op een cryptorekening. Vervolgens kun je de dogecoins via het platform aankopen, waarna de munt in je persoonlijke 'spotwallet', een soort cryptoportefeuille, verschijnt.

Je kan er ook voor kiezen de munt in een veiligere aparte 'wallet' te stoppen. Dat gaat dan weer via de blockchain, waardoor je extra transactiekosten moet betalen. Het is zelfs mogelijk hem op een fysieke offline wallet te zetten.

Het is wel belangrijk te weten dat de meeste cryptobeurzen niet gereguleerd zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud