Dollar herstelt van voorjaarsdip

Prijzen die gezapig stijgen moedigen consumenten en bedrijven aan het geld te laten rollen. ©AFP

De Amerikaanse munt rukt op in de aanloop naar een rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank donderdag. Een euro is opnieuw minder dan 1,2 dollar waard.

Tijdens een beursdag zonder handel in Europa wint de Amerikaanse munt terrein tegenover alle andere grote valuta. De 'greenback' bereikt het niveau van begin januari, en staat opnieuw hoger dan op oudejaarsavond.

De euro verzwakte op een paar dagen scherp tegenover de dollar. De andere wereldmunten tonen hetzelfde plaatje. ©Bloomberg

Zo lang is het geleden dat een euro nog minder dan 1,2 dollar waard was. De beweging op de valutamarkten van de laatste dagen kwam er na nieuwe cijfers over de stijging van de levensduurte in de VS. Volgens de PCE-indicator (personal consumption expenditures) kostte het leven in de VS in maart 2 procent meer dan twaalf maanden eerder.

De omgekeerde grafiek van hierboven: de Amerikaanse dollar is meer waard in euro dan begin dit jaar, maar stond wel lang in het rood. ©Bloomberg

Dat is pal op het inflatiedoelwit van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. De toplui van de Fed beslissen donderdag of ze hun beleidsrente nog eens zullen optrekken.

Jerome Powell, die begin dit jaar aantrad als voorzitter van de Federal Reserve, laat geen gelegenheid onbenut om te stellen dat de oplopende inflatie voor hem een reden is om de rente te blijven verhogen. Dit in scherp contrast met de Europese Centrale Bank, die gelet op de vertragende economie waarschijnlijk pas ergens in 2019 komaf zal maken met de nulrente. 

Stilaan lijken beleggers oog te krijgen voor het verschil in rentebeleid tussen de eurozone en de Verenigde Staten, ook al doet politiek Washington er alles aan om de dollar zo laag mogelijk te houden.

Ook op de obligatiemarkten gaapt een rendementskloof: terwijl Amerikaans schuldpapier met een looptijd van 10 jaar flirt met de rendementsgrens van 3 procent per jaar, blijven de lange rentes in de eurozone door de bulkinkopen van de ECB ruimschoots onder de 1 procent gebeiteld.

Duits tienjarig papier (in euro) rendeerde maandagavond minder dan 0,6 procent per jaar, de Belgische tienjaarsrente ligt op 0,82 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud