Advertentie

Dow Jones rondt kaap van 16.000 punten

Foto EPA ©EPA

De Dow Jones, die de laatste weken record na record laat optekenen, heeft vandaag de kaap van 16.000 punten gerond. Nooit eerder stond de iconische beursindex zo hoog.

Ook de S&P500-index, een veel bredere index met 500 componenten, bereikte een nieuwe recordhoogte van 1.800 punten, maar kon die stand niet volhouden. De Nasdaq Composite, waarin veel technologiebedrijven zitten, is dan weer niet ver meer verwijderd van de 4.000 punten. Het is van september 2000 geleden dat de Nasdaq nog zo hoog noteerde.

Ronde cijfers vormen vaak een ‘technische’ barrière waar indexen wat moeite mee hebben. Dat zien we ook vandaag met de S&P500, die terugdeinst voor de 1.800. Maar een kaap die gerond is, kan vervolgens meer winstbeluste beleggers aantrekken.

2013 is nog niet helemaal voorbij, maar nu kunnen we al stellen dat de Amerikaanse beurzen een uitstekend jaar achter de rug hebben. De Dow Jones trok sinds begin dit jaar al 22 procent hoger en de S&P500 al 26 procent. De rally op Wall Street is in de eerste plaats te danken aan de Federal Reserve.

Om de Amerikaanse economie aan te vuren hanteert de Fed een quasi nulrente en dat zal nog geruime tijd zo blijven. Pas als de werkloosheid onder 6,5 procent zakt, zou de Fed een begin maken met het optrekken van de rente.

Daarnaast pompen Bernanke & co miljarden dollars in de economie door maandelijks voor 85 miljard dollar aan overheidsobligaties op te kopen. De opvolger van Fed-voorzitter Ben Bernanke, Janet Yellen, is eveneens een groot voorstander van dit stimulusprogramma, QE3 genoemd (‘quantitative easing’) en zal dus blijven dollars bijdrukken. Tot groot jolijt van het beleggerspubliek.

De Dow Jones Industrial Average, zoals de index voluit heet, bestaat al sinds 1896 en bevat een selectie van 30 grote Amerikaanse bedrijven uit verschillende sectoren. De term ‘industrial’ is nu wel voorbijgestreefd, want in de Dow zitten ook heel wat dienstverlenende bedrijven zoals banken, ziekteverzekeraars of entertainmentgroepen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud