Dow Jones schrijft bijna weer met zwarte inkt

Een trader op de optiebeurs van Chicago. (foto: AFP) ©AFP

De Dow Jones noteert bijna hoger dan op de slotdag van 2010. De sterindex was woensdag goed op weg winst te boeken over 2011, maar in de laatste rechte lijn liet de Dow wat van zijn pluimen. De Europese beurzen wonnen ruim 2 procent. De kaarten voor een oplossing liggen weer iets beter, wat beleggers hoopvol maakt. Vooral cyclische sectoren en de Griekse banksector profiteerden van dat optimisme.

De Amerikaanse beurzen troeven met gemak de andere aandelenmarkten af. De Dow Jones noteert voor 2011 op 0,5 procent verlies. De Nasdaq en de S&P500 laten 2 en 4 procent liggen.

De rest van de wereld hinkt flink achterop. De Europese beurzen verloren tot op vandaag 5 à 15 procent. In Azië lopen de verliezen zelfs op tot 10 à 20 procent.

Woensdag wonnen de Amerikaanse indexen bijna 1 procent. Beleggers trokken zich op aan de hoop dat Europa de schuldencrisis alsnog gaat aanpakken. Aanleiding is het voorstel van de Europese Commissie om de slagkracht van het noodfonds (EFSF) op te krikken.

Bovendien zei ECB-bestuurder Ewald Nowotny dat er in november alsnog een renteverlaging zit aan te komen. Jean-Claude Trichet hield die vorige week nog op 1,5 procent. Het ziet er ook naar uit dat Slowakije dan toch de uitbreiding van dat noodfonds zal goedkeuren. Drie coalitiepartijen en één oppositiepartij bereikten daarover een akkoord. De stemming vindt morgen plaats.

Het teleurstellend kwartaalrapport van aluminiumreus Alcoa, een barometer voor de hele wereldeconomie, legden beleggers naast zich neer. Alcoa zakte 2,4 procent tot 10,05 dollar.

Europa

De EuroStoxx50 eindigde 2,4 procent hoger, de brede Stoxx600 steeg 1,7 procent.

De autosector trok met een winst van 4 procent de kar op de Europese beurzen. Maar vooral de Griekse banken, die dinsdag nog een zware pandoering kregen, schoten de hoogte in. Alpha Bank steeg 18,1 procent, National Bank of Greece deed er 15 procent bij en Pireaus Bank tekende voor een winst van 14 procent.

Het Nederlandse ASML (+6,3%) was flink in trek. De producent van lithografiemachines, die worden gekocht door halfgeleiderproducenten, presteerde in het derde kwartaal zowel naar omzet als naar winst beter dan verwacht en stelt dat de bestellingen in het vierde kwartaal hoger zullen uitkomen dan in het derde, omdat de klanten hun capaciteit uitbouwen en overschakelen op modernere machines.

Brussel

De Bel20 deed er 1,3 procent bij. In de Brusselse graadmeter koerste verzekeraar Ageas bovenaan met een winst van 7,7 procent. Dexia moest dan weer 1,1 procent prijsgeven. Het kredietratingagentschap Fitch heeft zijn score voor Dexia Bank België verlaagd van A+ tot A. De reden is de nationalisering van de bank. Ook GDF Suez (-0,2%) zat in het verlies, en als zwaargewicht woog dat op de Bel20 die wat achterop hinkte tussen de andere Europese indexen.

Arseus schoot 7,7 procent hoger. Het bedrijf is benaderd met het oog op een overname, vernam De Tijd. Het proces zit nog in een heel prille fase, van een prijs of van een concreet bod is nog geen sprake.

 


 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud