Dow Jones sluit af op laagste peil sinds 26 mei

Een caféhouder schenkt drankjes uit voor klanten in een bar in Austin, Texas. Op bevel van de gouverneur van Texas moeten alle bars weer de deuren sluiten. ©AFP

De Amerikaanse beurzen verloren flink terrein. Het aantal nieuwe coronabesmettingen piekt en de Federal Reserve wil dat banken minder uitkeren aan hun aandeelhouders.

De Verenigde Staten kampen nu met een tweede golf van corona-besmettingen. Donderdag kwamen er 39.818 nieuwe gevallen bij, de grootste dagstijging tot nog toe. Vooral de zuidelijk staten Californië, Florida en Texas zijn zwaar getroffen. De gouverneur van Texas heeft alvast een aantal versoepelingsmaatregelen teruggedraaid. Zo moeten cafés weer sluiten. Met dit alles loopt de heropening van de Amerikaanse economie vertraging op, tot afgrijzen van beleggers.

De macro-economische cijfers die vrijdag werden vrijgegeven, waren gemengd. In mei hebben de Amerikaanse consumenten 8,2 procent meer uitgegeven nadat de bestedingen in april een recordduik hadden gemaakt. Het consumentenvertrouwen volgens de Universiteit van Michigan kwam in de definitieve lezing (78,1) dan weer iets lager uit dan in de eerste (78,9).

De Dow Jones sloot 2,8 procent lager. De Nasdaq Composite gaf 2,6 procent prijs.

Flinke druk komt er van de bankaandelen. De Federal Reserve wil dat de Amerikaanse banken in het derde kwartaal geen eigen aandelen inkopen. De Fed wil ook een limiet leggen op de dividenden als gevolg van de economische crisis. Goldman Sachs  , Wells Fargo  en Bank of America  verloren tussen 5 en 6 procent.

Onder de lat

Een andere grote verliezer was Nike . Door de coronasluiting van zijn winkels vielen de verkopen van het Amerikaanse sportartikelenconcern terug van 10 naar 6 miljard dollar in het slotkwartaal (maart-mei) van zijn gebroken boekjaar. Daarmee ging Nike onder de lat die analisten vanwege de coronacrisis toch niet zo hoog hadden gelegd (op 7,4 miljard dollar).

Onderaan de resultatenrekening verscheen een nettoverlies van 790 miljoen dollar, het spiegelbeeld van de winst van bijna 1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Zo’n rood cijfer is een zeldzaamheid bij Nike. Het toont echter aan dat zelfs een topmerk niet immuun is voor de klappen die de pandemie uitdeelt. Nike verloor 7,6 procent.

Ook Facebook stond onder druk. Het sociale netwerk zakte 8,3 procent nadat Verizon Communications zich achter een advertentieboycot schaarde. Een groep bedrijven vindt dat Facebook onvoldoende inspanningen doet om haatboodschappen op zijn platformen te stoppen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud