Dow spurt op drie dagen kwart hoger

©AFP

'We gaan niet zonder ammunitie vallen'. Eén cruciale zin die Wall Street stutte, ondanks dramatisch nieuws over de jobmarkt.

Wall Street zette voor de derde dag op rij zijn remonte voort: de Dow Jones  koerste 6,2 procent hoger naar 22.523 punten, wat de winst sinds het dieptepunt tijdens de sessie op maandag - 18.213 punten - tot 24 procent doet oplopen. 

Deze week kregen beleggers de boodschap van Washington dat beleidsmakers de ernst van de situatie begrijpen. Eerst was er de Federal Reserve die beloofde onbeperkt schulden te zullen opkopen. Capitol Hill was eerst te druk bezig onderling te ruziën om die blanco cheque aan te nemen, maar kwam uiteindelijk toch met een reddingsplan van 2.000 miljard dollar op de proppen. 

Hoe broodnodig dat plan is, leerden donderdag de dramatische cijfers vanuit de jobmarkt. In de week tot 21 maart vroegen 3,3 miljoen Amerikanen die net hun job verloren een uitkering aan. Dat is bijna vijf keer het vorige record, dat nog van oktober 1982 dateerde. Een illustratie van hoe hard de maatregelen om het coronavirus in te dijken nu ook op de Amerikaanse economie inhakt. 

Bovendien waarschuwen economen dat dit nog maar het begin is. Vandaar de even belangrijke als uitzonderlijke interventie van Fed-voorzitter Jerome Powell voor de Amerikaanse televisiezender NBC. Een boodschap die eerder voor Main Street dan Wall Street bedoeld is, met één cruciale zin. Powell verzekerde in zijn eerste live-interview als voorzitter dat de centrale bank agressief geld in de economie zal blijven pompen. 'Als het op kredietverlening aankomt gaan we nooit zonder ammunitie vallen'. 

De boodschap van Powell is duidelijk: als 2.000 miljard niet volstaan als schokdemper - en die kans is groot - kan Capitol Hill op éénvoudig verzoek bij ons blijven aankloppen om de schok voor bedrijven en gezinnen op te vangen. 

Eén beneficiant van het huidig stimulusplan is Boeing , dat vorige week voor de sector om een reddingsplan van minstens 60 miljard dollar smeekte. De al voor de coronacrisis krasselende vliegtuigbouwer herstelde 14 procent naar 180,55 dollar, 80 procent boven het dieptepunt van maandag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud