Advertentie

Draghi: 'ECB ernstig bezorgd over sterke euro'

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©Bloomberg

‘De stijging van de euro in een context van lage inflatie is erg verontrustend.’ Dat heeft Mario Draghi, de voorzitter van deEuropese Centrale Bank, gisteren herhaaldelijk onderstreept.

De Europese Centrale Bank (ECB) hield haar maandelijkse vergadering over het monetair beleid in Brussel. Het is een traditie dat de raad van bestuur twee keer per jaar buiten Frankfurt bijeenkomt.

Zoals verwacht besliste de ECB haar basisrente te handhaven op 0,25 procent. Maar de persconferentie, waar Draghi het beleid toelichtte, leverde meer nieuws op.

Draghi liet duidelijk doorschemeren dat de ECB op 5 juni haar monetair beleid zal versoepelen. ‘De raad van bestuur voelt zich comfortabel met actie de volgende keer. Er is een consensus dat we ontevreden zijn over het verwachte inflatiepad. Er is een consensus om ons niet neer te leggen bij een te lange periode van lage inflatie.’ De erg lage inflatie bemoeilijkt schuldafbouw.

Een spijkerharde belofte bleef uit. ‘Er is nog geen beslissing over actie’, aldus Draghi. ‘We willen eerst de nieuwe economische vooruitzichten van onze studiedienst zien.’ Volgens de huidige vooruitzichten van de ECB zal de inflatie in de eurozone geleidelijk versnellen naar 1,7 procent tegen eind 2016, tegenover 0,7 procent in april. De ECB streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

Draghi zei evenmin aan welke maatregelen de ECB denkt. Opties zijn een verlaging van de basisrente, een negatieve depositorente, extra leningen aan de banken en aankopen van obligaties of herverpakte bankkredieten.

De recente daling van de inflatie is volgens Draghi vooral te wijten aan de stijging van de euro. Een sterke munt maakt ingevoerde producten goedkoper. ‘De stijging van de euro in een context van lage inflatie en lage economische activiteit is een reden voor ernstige bezorgdheid’, beklemtoonde Draghi. Later herhaalde hij de woorden ‘ernstige bezorgdheid’ nog enkele keren wanneer hij vragen kreeg over de euro.

De ECB staat onder toenemende druk om haar monetair beleid te versoepelen en de euro omlaag te duwen. De jongste weken hebben onder meer de Franse regering, het Internationaal Monetair Fonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling de ECB opgeroepen om actie te ondernemen.
Draghi signaleerde dat die pleidooien contraproductief kunnen zijn. ‘We zijn onafhankelijk. Als mensen die commentaren beschouwen als een bedreiging voor onze onafhankelijkheid kan dat onze geloofwaardigheid schaden.’

De ECB maakt zich ook zorgen over de crisis in Oekraïne. Draghi stipte aan dat de gevolgen de eurozone meer zullen treffen dan andere regio’s.
ING-econoom Carsten Brzeski heeft moeite met wat hij de ‘acrobatiek’ van de ECB noemt. ‘Volgens ons is het niet zeker dat de ECB zal ingrijpen in juni. Het is mogelijk dat de economische groei van dit jaar naar boven wordt herzien. En wat als de inflatieprognoses van 2015 en 2016 niet veranderen? En wat als de groei van de kredietverlening licht verbetert? Die onzekerheid verhinderde de ECB om vandaag al actie te ondernemen en dat kan ook gebeuren in juni.’

Kristof Wauters van BNP Paribas Fortis waarschuwt voor de gevolgen als de ECB in juni niets doet. ‘Als de ECB volgende maand haar monetair beleid niet versoepelt, zullen de markten erg ontgoocheld zijn.’

Gisteren bereikte de ECB met haar boodschap alvast het gewenste resultaat. De euro viel terug tot 1,386 dollar, tegenover 1,399 dollar net voor de uitspraken van Draghi en 1,392 dollar woensdag.

De aandelen- en obligatiemarkten waren opgetogen. De beurs van Brussel steeg net als de meeste Europese aandelenmarkten met ruim1 procent. De obligatiekoersen zetten hun stijgende trend voort, waardoor de langetermijnrente vooral in Zuid-Europa verder afbrokkelde. De Italiaanse tienjaarsrente zakte met 10 basispunten tot 2,92 procent, een historisch dieptepunt. De Belgische rente daalde met 5 basispunten tot 2,02 procent en de Duitse met 2 basispunten tot 1,45 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud