'Draghi heeft zijn aanvalsplan klaar'

ECB-voorzitter Mario Draghi (foto: AFP)

Voorzitter Mario Draghi stelt de andere Europese centrale bankiers vandaag zijn 'aanvalsplan' voor om de Spaanse en Italiaanse wurgrentes te bestrijden: een hervatting van de obligatie-inkopen, in tandem met het permanent Europees noodfonds ESM. Dat zou 'bij meerderheid' - vrij vertaald: tegen de wil van de Bundesbank in - gebeuren.

De Duitse pers - Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, FT Deutschland - is unaniem. Mario Draghi heeft zijn aanvalsplan klaar om de Italiaanse en Spaanse wurgrentes te bestrijden.

Er komt een alliantie van de lettersoep aan brandblussers die de eurozone rijk is: de Europese Centrale Bank (ECB) en het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het permanent Europees noodfonds. Het ESM biedt crisislanden - in ruil voor begrotingsafspraken - een duwtje in de rug door mee op de emissie van vers schuldpapier in te tekenen. De ECB blust ondertussen de brand door de inkopen van crisispapier op de secundaire markt te hervatten.

Belofte

Er is wel een belangrijke 'maar'. Het ESM is ten vroegste in de loop van september operationeel, aangezien de Duitse opperrechters pas op 12 september oordelen of het Europese noodfonds spoort met de Duitse grondwet.

Ook het Franse parlement moet het ESM nog ratificeren. De regering van premier François Ayrault gaat ervan uit dat ze ten vroegste eind september een wetsontwerp ter stemming kan voorleggen in de Assemblée. Bijgevolg zou de alliantie ECB-ESM nog niet meteen tot de actie overgaan.

Maar Draghi hoopt ongetwijfeld dat alleen al de aankondiging van de plannen de markten kalmeren, net zoals de 'Londense belofte' van de ECB-voorzitter 'al het nodig te doen' op zich al voor een flinke ontspanning op de markten zorgde. Sinds die toespraak - waar Draghi poëtisch de euro omschreef als een hommel die tot bij moest promoveren om te overleven - zakte de Spaanse rente van een piek van 7,62 naar 6,74 procent.

Maar, vergis u niet: 7,6 procent of 6,7 procent maakt eigenlijk geen wezenlijk verschil uit. In beide gevallen gaat het om een wurgrente voor een economie die in het best geval dit en volgend jaar nominaal een nulgroei boekt. 

Bundesbank

De Duitse pers meldt unaniem dat er in de raad van bestuur van de ECB 'een meerderheid' is voor het aanvalsplan. Vrij vertaald betekent dit dat Draghi van plan lijkt zijn aanvalsplan tegen de wil van een onvermurwbare Bundesbank in wil doorvoeren.

Weidmann liet gisteren nochtans in een opgemerkt interview in het bedrijfsblad van de Duitse centrale bank weten dat hij zich de facto een vetorecht toeëigent. Want: 'De Bundesbank is niet zo maar één van de 17 centrale banken in het eurosysteem'.

Volgens de Süddeutsche leeft de hoop in Europese kringen dat de belofte van actie volstaat om het ESM in de feiten niet in actie te moeten laten komen. Want het 'permanente' fonds zal pas na verloop van tijd over de beloofde 700 miljard vuurkracht beschikken.

In het 'voorlopige' fonds EFSF zit op papier nog zowat 240 miljard euro. Maar van dat bedrag is al 100 miljard euro gereserveerd voor de redding van de Spaanse banken. Ruim onvoldoende als je dat afzet tegen de ruim 500 miljard euro die Italië en Spanje jaarlijks moeten zien te (her)financieren. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud