Draghi praat Belgische rente naar laagste peil ooit

Draghi in Sintra. ©Corbis via Getty Images

Tijdens een speech in het Portugese Sintra zinspeelde ECB-voorzitter Mario Draghi op extra stimulus. Hierdoor zakt de Belgische tienjaarsrente naar 0,08 procent, het laagste peil ooit.

‘Als de crisis één ding heeft aangetoond, dan is het wel dat de ECB in haar mandaat alle mogelijke flexibiliteit gebruikt. En dat zullen we opnieuw doen om de uitdagingen voor prijsstabiliteit te beantwoorden’, zei Mario Draghi bij de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Sintra.

Dat komt erop neer dat Draghi herhaalt bereid te zijn om ofwel de rente te verlagen, ofwel meer obligaties op te kopen, of een combinatie van beide, om de economische groei te stimuleren en om de inflatie aan te wakkeren. ‘Het inkoopprogramma van obligaties bevat nog veel mogelijkheden’, verzekerde Draghi.

Obligaties

Het spectaculairste resultaat is zichtbaar op de obligatiemarkt. De Belgische tienjaarsrente tuimelt met 10 basispunten naar amper 8 basispunten, het laagste peil ooit. Het is niet ondenkbaar dat de Belgische rente binnenkort onder nul zakt, gelet op de ontwikkelingen in het buitenland. Zowel in Frankrijk als Oostenrijk en Zweden duikt de tienjaarsrente dinsdag onder nul. Ook het rendement op de Duitse Bund werd nog iets negatiever: het zakte met 8 basispunten tot -0,327 procent, een recordlaagte.

8
Basispunten
De Belgische tienjaarsrente tuimelt met 10 basispunten naar amper 8 basispunten, het laagste peil ooit.

De beurzen wisselen hun verliezen om in winst. Vooral nutsaandelen trekken hoger (+2,7%). Hun dividendrendement oogt nog rianter in een klimaat van ultralage rentes. Een lage rente is een uitdaging voor de bankaandelen (+0,5%), maar hoewel ze tot de slechtste presteerders op de beurs behoren, gaat zelfs deze sector licht hoger. De Bel20 noteert met een winst van 0,9 procent.

Op de valutamarkt duikt de euro onder 1,12 dollar. Dat laatste zint de Amerikaanse president Donald Trump niet. ‘Draghi kondigde zonet nieuwe stimuli aan waardoor de euro is gezakt tegenover de dollar. Zo kan Europa gemakkelijker concurreren met de VS en dat is niet eerlijk’, tweette hij. Woensdag komt de Amerikaanse centrale bank (Fed) echter samen en ook voorzitter Jerome Powell zal allicht hinten op een soepeler beleid later dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud