Draghi: 'Rome tempert best de toon'

ECB-voorzitter Mario Draghi ©REUTERS

De voorzitter van de Europese Centrale Bank waarschuwt dat de scherpe toon van de Italiaanse regering nu al bedrijven en burgers op kosten jaagt.

De Italiaanse rente klom vorige week naar het hoogste peil in meer dan vier jaar. Sinds Rome eind september zijn eerdere Europese begrotingsbeloftes naar de prullenmand verwees, zag het land - dat een schuldenberg van 2.300 miljard euro torst, de rente vrijwel continu stijgen. 

Claudio Borghi, de huiseconoom van de regeringspartij Lega, liet zich ontvallen dat Italië buiten de euro zijn problemen vlotter zou kunnen oplossen. De rechtspopulistische Lega haastte zich te zeggen dat de uitspraken geen partijstandpunt vertolkten, maar de episode was niet van aard het beleggersvertrouwen te herstellen. 

Mario Draghi roept zijn landgenoten nu op een toontje lager te zingen. En vooral niet meer om de haverklap de euro in twijfel te trekken.

'Een expansief begrotingsbeleid in een land met een hoge schuld wordt nog een stuk complexer als mensen de euro in twijfel trekken', stelde de voorzitter van de Europese Centrale Bank in de marge van een IMF-vergadering in Indonesië. 

'De uitspraken hebben reële schade toegebracht', stipt Draghi aan. 'Het resultaat is dat de bedrijven en gezinnen nu al meer rente betalen op kredieten'.

'Het eerste wat we nu doen, is de toon temperen', oordeelt de centraal bankier. 'En het tweede is de feiten afwachten'. Daarbij lijkt Draghi de Europese hoop te delen dat de eigenlijke Italiaanse begroting - die normaal begin volgende week formeel ingediend moet worden in Brussel - een stuk minder in het rood gaat dan de eerdere uitspraken doen vermoeden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud