Draghi vertrekt met sombere boodschap over economie

Draghi denkt dat er nog lange tijd monetaire stimulus nodig is. ©REUTERS

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de rente nog lang laag blijft.

'Als er iets is waar ik trots op ben dan is het wel dat we altijd ons mandaat hebben nagestreefd. Je mag nooit opgeven', zei Mario Draghi op zijn laatste persconferentie als topman van de ECB. Volgens Draghi hebben hij en zijn team alles op alles gezet om het inflatiedoel van de centrale bank, een inflatie van onder maar dichtbij de 2 procent, te halen. Dat is echter niet gelukt, de inflatiegraad bedroeg gemiddeld 1,2 procent tijdens zijn ambtstermijn.

Bovendien zijn de economische vooruitzichten niet gunstig. Volgens Draghi zijn de risico's voor de Europese economie zijn toegenomen. Hiermee doelt de centrale bank op de toegenomen handelsconflicten en de aanhoudende onzekerheid over de brexit. 

Draghi verwacht zelf niet dat die inflatie in de nabije toekomst sterk zal stijgen. 'De onderliggende inflatie blijft zwak. Ook de inflatieverwachtingen staan op lage niveaus. Er is nog lange tijd zeer stimulerend monetair beleid nodig'. Hiermee maakt hij duidelijk dat de beleidsrente nog lang laag blijft. Economen verwachten dat de ECB de rente niet zal verhogen voor het einde van 2022.

'Ons besluit was terecht'

De voorzitter beklemtoonde voorts dat het jongste pakket stimuleringsmaatregelen van de ECB terecht was. 'Alles wat er sinds onze laatste bijeenkomst is gebeurd laat overduidelijk zien dat ons besluit gerechtvaardigd was'. Hiermee verwijst Draghi naar de Duitse economie die waarschijnlijk in een recessie is geraakt en de slechte cijfers van de Europese industrie. Vorige maand verlaagde de ECB de depositorente met 10 basispunten naar -0,5 procent en kondigde ze aan dat ze vanaf 1 november opnieuw voor 20 miljard euro obligaties per maand zal opkopen. 

Draghi zal wellicht vooral herinnerd worden voor zijn rol tijdens de eurocrisis. Op dat moment zagen de landen in de periferie van de eurozone de rente op hun staatsobligaties exploderen, waardoor de toekomst van de euro in gevaar kwam. De topman zei toen dat hij al het nodige - 'whatever it takes' - zou doen om de euro te beschermen. De voorzitter kondigde aan dat de ECB bereid was voor een onbeperkt bedrag staatsobligaties van probleemlanden op te kopen om de overdreven hoge rentes terug in de kop te drukken. Draghi hoefde zijn wapen echter nooit te gebruiken en kreeg Super Mario als bijnaam.

Grote uitdagingen

De Italiaan vertrekt op een moment dat de centrale bank met grote uitdagingen worstelt. De centrale bank heeft nog weinig munitie over in haar wapenarsenaal om de groei en de inflatie aan te wakkeren. Bovendien bleek in september dat de raad van bestuur erg verdeeld is.

Over die verdeeldheid zei hij overigens niets. Of zoals ING-econoom Carsten Brzeski het pakkend omschreef: 'Hij lachte de vragen hierover gewoon weg. Hij zei dat verdeeldheid normaal is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud