Duitse DAX lichtpunt in rode beursweek

(foto: EPA)

De Europese beurzen zijn vrijdag weer in het rood gesloten. De schuldcrisis in de eurozone, opnieuw aangewakkerd door de problemen in Ierland, blijft de gemoederen beroeren. Portugal en Spanje bewogen hemel en aarde om onheilspellende mediaberichten te weerleggen. Het renteverschil tussen Spanje en Duitsland, een belangrijke 'barometer' voor de angst rond de eurozone, piekt rond de 250 basispunten. De Spaanse IBEX verloor op weekbasis 7 procent, de Duitse DAX hield als enige stand.

De Europese beursindexen verloren vrijdag tussen de 0,5 en 1 procent, in de loop van de dag lagen de verliezen nog duidelijk boven de 1 procent. De banken en verzekeraars zakten bijna 2 procent door de zorgen over de schulden van een aantal eurolanden. De aanhoudende kaalslag op de obligatiemarkten voedde de vrees voor stevige minwaarden op de obligatieportefeuilles van de financials. De grondstofleveranciers lieten 1,4 procent liggen door de felle taal van Noord-Korea, want ook die geopolitieke crisis beroerde deze week de markten.

De brede DJ Stoxx 600-index verloor 0,4 procent, de Euro Stoxx50-sterindex ging 1 procent lager. Op de nationale indexen schommelden de verliezen tussen 0,5 en 0,8 procent.

DAX

Op weekbasis verloor de Spaanse IBEX liefst 7 procent, onder aanvoering van de banksector. De Euro Stoxx50 moest bijna 4 procent inbinden. Opmerkelijk: de Duitse DAX was het enige lichtpunt met een winst van 0,1 procent op weekbasis. De Duitse beursgraadmeter is relatief sterk industrieel en weinig financieel getint. Bovendien kregen beleggers vanuit Duitsland de ene na de andere meevallende indicator voorgeschoteld: het kernland van de eurozone is kerngezond, in schril contrast met de armlastige periferie.

De afgelopen week, die begon met het Ierse verzoek om hulp uit het Europese noodfonds, gingen de beurzen drie van de vijf dagen in het rood, vooral vanwege de schuldencrisis. Enkele positieve Amerikaanse macro-economische indicatoren brachten opluchting

Iberië

Terwijl de problemen rond Ierland nog niet van de baan zijn - het is onduidelijk hoeveel geld de Ierse banken nodig hebben - neemt de markt steeds nadrukkelijker het Iberisch schiereiland in het vizier. De Portugese banken zijn er lang niet zo erg aan toe als hun Ierse sectorgenoten, maar als Portugal zich zou 'opofferen' en aan het Europees infuus zou gaan liggen, zou een redding van Spanje wellicht kunnen vermeden worden, is de redenering.

Portugal ontkent echter met klem dat er sprake is van enige druk op het land, en wordt daarin bijgestaan door de Europese Commissie. Er kunnen ook serieuze vraagtekens geplaatst worden bij de redenering: Europa zette eerder ook Ierland onder druk om bij het noodfonds aan te kloppen. Dat moest een besmetting van Portugal en Spanje tegengaan. Dublin klopte zondagavond effectief bij Europa aan, maar dat zette het Iberisch duo alles behalve 'uit de wind'.

De obligatiemarkten blijven in ieder geval op Ierland, Spanje en Portugal focussen. De rente op Spaans staatspapier loopt na de middag met 5 basispunten op tot 5,20 procent. De Portugese rente stijgt met 4 punten tot 6,83 procent, de Ierse 10 punten tot 8,87 procent. De Griekse rente zakt 10 punten tot 11,66 procent. In de andere landen is de trend licht dalend.

Beleggers eisen nu al een premie van rond de dan 250 basispunten boven Duits staatspapier om in Spaans tienjarig papier te beleggen. Dat is een record (zie grafiek). Het renteverschil tussen Spanje en Duitsland geldt als een belangrijke barometer voor de beleggersonrust over de eurozone. De plotse piek van het renteverschil begin mei, bij de 'eerste schuldencrisis', is door de forse rentestijging nauwelijks nog te ontwaren.

De aanhoudende schuldcrisis weegt ook op de euro. De Europese eenheidsmunt verliest 1 procent tegenover de dollar tot 1,3226 dollar, het laagste peil in meer dan twee maanden.

Wall Street

In de VS is het vandaag Black Friday, het startschot van de eindejaarsverkopen in de VS. Traditioneel pakken winkelketens vandaag uit met forse kortingen voor allerlei geschenkartikelen, wat vaak tot hysterische taferelen in winkels leidt. Analisten houden de retailverkopen vandaag scherp in de gaten, aangezien ze een indicatie zijn voor hoe het eindejaarsseizoen zal verlopen. Wall Street is een halve dag open.

Vrijdagochtend gingen de Aziatische beurzen lager. In Tokio speelden daarbij vooral winstnemingen een rol, terwijl elders de zorgen over een mogelijke escalatie van de spanningen tussen Zuid- en Noord-Korea de indexen parten speelden.

Door het verlengde weekend in de VS blijft de agenda vrijdag ook vrij leeg. Noemenswaardige nieuwsfeiten zijn:

  • De consumentenprijzen in Japan zijn in oktober voor de 20ste maand op rij gedaald, maar de deflatie is wel iets milder geworden. Dat is te danken aan een verhoging van de taksen op tabak.
  • In Duitsland was er dan weer tegen de verwachting in een stijging van de inflatie in november. De consumentenprijzen namen er met 0,1 procent toe, tegenover een verwachte daling met 0,1 procent. Op jaarbasis was sprake van een prijsstijging van 1,5 procent, waar een inflatie van 1,3 procent werd verwacht.
  • Ascencio koopt in Frankrijk drie winkels die zijn verhuurd aan de groep Grand Frais. De vastgoedbevak telt daarvoor 10,15 miljoen euro neer en investeert zo een kwart van de middelen die de kapitaalverhoging van oktober opleverde.
  • BT Group roeit tegen de stroom in en voert de DJ Stoxx 600 aan met een winst van ruim 3 procent. Het Britse telecombedrijf verklaarde dat het een belang van 5,5 procent verkocht in de Indiase IT-dienstenleverancier Tech Mahindra. BT blijft aandeelhouder van het bedrijf met een belang van ruim 20 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud