'Duitse economie nog steeds op steroïden'

De Griekse premier Alexis Tsipras lijkt de beurs van Frankfurt veel meer beroerd te hebben dan de Duitse bedrijfsleiders. ©Bloomberg

Een scherpe Chinese groeivertraging vormt mogelijk een groter risico voor de stevig draaiende Duitse groeimotor dan de Griekse crisis dichter bij huis.

De Duitse CEO bulkt onverminderd van het vertrouwen. Dat leert de conjunctuurbarometer van het Münchense Ifo, dat sinds 1949 maandelijks 7.000 bedrijven naar hun economische vooruitzichten polst. Uit die rondvraag distilleert het onderzoeksinstituut de Ifo-indicator, de belangrijkste polsslag van de Duitse economie.

In juli herstelde de Ifo-indicator van 107,5 naar 108 punten, terwijl economen een verdere daling tot 107,2 punten verwachtten. 'De Ifo suggereert een economie die tegen een tempo van 2 procent op jaarbasis blijft groeien', stelt Jennifer McKeown, econoom bij Capital Economics. 

'Voor Duitse bedrijfsleiders wegen de externe rugwinden, de goedkope olie en een zwakke euro, duidelijk zwaarder door dan eender welk risico dat Griekenland voor de Duitse economie vormt', stipt ING-econoom Carsten Brzeski aan.

Zelfs al is de dosis wat verminderd, de Duitse economie is nog steeds op steroïden
Carsten Brzeski
ING-econoom

'Zelfs al is de dosis wat verminderd, de Duitse economie is nog steeds op steroïden', vat Brzeski samen. Al zijn er volgens de econoom wel risico's op iets langere termijn. Er is de kans op een langer dan verwachte groeivertraging in de Verenigde Staten en China, die elk zo'n 15 procent van de Duitse handel vertegenwoordigen.

Maar op binnenlands vlak is er ook een tekort aan investeringen, vooral in de digitale economie. 'En dat tekort kan zich uiteindelijk wreken, eenmaal de huidige rugwinden verdwijnen', besluit de ING-econoom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud