Duitse rente duikt onder 1 procent

Economen verwachten ECB-voorzitter Mario Draghi door de sombere vooruitzichten zeker tot 2018 de rente laag houdt ©REUTERS

De Duitse langetermijnrente is donderdag voor het eerst in de geschiedenis onder 1 procent gezakt. Beleggers lijken zo in te zetten op een chronisch lage groei en dito inflatie in de eurozone.

De Duitse rente verkent al een tijdje vrijwel dagelijks verse diepterecords, maar na een extra scheut somber nieuws uit de eurozone sneuvelt voor het eerst in de geschiedenis ook de grens van de 1 procent. De Duitse economie is in het tweede kwartaal onverwacht gekrompen en Frankrijk boehte voor het tweede kwartaal op rij een nulgroei.

Beleggers namen donderdagochtend even vrede met 0,99 procent rendement om hun geld voor tien jaar aan Berlijn toe te vertrouwen. Ook elders in Europa, zowel in de kernlanden als de periferie, verkennen de lange rentes diepterecords. In België zakte de tienjaarsrente voor het eerst onder 1,4 procent.

Die daling is weliswaar aardig meegenomen voor de armlastige schatkisten, maar is eigenlijk geen goed nieuws. Beleggers lijken steeds meer in te zetten op 'japanisering' van de eurozone: een chronisch lage groei en lage inflatie die het bijzonder moeilijk maakt om de schuldenberg af te toppen.

De hapering van het economisch herstel en de daling van de inflatie doen de speculatie over een verdere versoepeling van het monetair beleid door de Europese Centrale Bank (ECB) toenemen. Maar Frankfurt wacht voorlopig af. De ECB zei vorige week dat ze eerst wil zien wat het effect is van het pakket stimulerinsmaatregelen dat ze begin juni aankondigde.

Wat zeker is dat de ECB haar basisrente nog jaren laag zal houden. Zakenbank JPMorgan verwacht dat de ECB door die zwakke economie en het rateren van de eigen inflatiedoelstelling zeker tot diep in 2018 de rente op het huidige bodemtarief zal betonneren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud