Duitse waakhond muilkorft shorters in Wirecard

Volgens de Duitse beurswaakhond vormen de huidige omstandigheden rond Wirecard een 'ernstige bedreiging' voor het beleggersvertrouwen in de Duitse aandelenhandel. ©AFP

Met de uitzonderlijke maatregel wil Frankfurt vermijden dat de Duitse fintechspeler te midden van beschuldigingen van fraude nog meer de speelbal van shorters wordt.

Maandagochtend verscheen een opvallende mededeling op de webstek van BaFin: de Duitse beurswaakhond verbiedt nieuwe shortposities in Wirecard  , bestaande shortposities mogen niet meer worden vergroot. Het verbod geldt tot 18 april. 

BaFin kreeg voor de noodgreep de zegen van de Europese toezichthouder ESMA. 'ESMA beschouwt de huidige omstandigheden rond Wirecard als een ernstige bedreiging voor het beleggersvertrouwen in Duitsland. Bijgevolg is de voorgestelde ingreep gepast'. 

-40%
Bont en blauwe oogappel
Fraudeberichten haalden de Duitse beurslieveling Wirecard deze maand 40 procent onderuit.

De straffe maatregel volgt op de escalerende oorlog tussen de Duitse fintechspeler en Financial Times. De Britse zakenkrant beschuldigt in opeenvolgende salvo's op basis van documenten uit het kantoor in Singapore Wirecard van fraude, wat het aandeel sinds eind januari 40 procent onderuit heeft gehaald.

Wirecard ontkent de aantijgingen en beschuldigt de FT op zijn beurt van 'onethische berichtgeving'. Eind vorige week berichtte de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de openbaar aanklager in München een van de shorters ervan verdenkt op voorhand op de hoogte te zijn geweest van de publicatie van een van de artikels.

In een reactie zegt een woordvoerster van de zakenkrant dat de bewuste shorter 'niet op de hoogte zal zijn gebracht door een journalist of eender welk personeelslid van FT'. 

De koersval en de harde salvo's van de FT hebben in Duitsland flink wat deining veroorzaakt. Het aandeel Wirecard is een van de beurslievelingen in Frankfurt, zeker nu de 'bank van de toekomst' de 'oude' Commerzbank uit de sterindex DAX heeft geknikkerd

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud