Duitsers slagen in eerste test 2012

De Duitse ministers van Financiën, Wolfgang Schäuble (foto reuters)

Duitsland heeft de eerste obligatieveiling van het jaar met succes afgerond. Er gingen voor meer dan 4 miljard euro Bunds de deur uit. De rente was lager dan tijdens de 'flopveiling' van eind november.

De Duitse veiling werd van nabij gevolgd. Eind november slaagden onze oosterburen er niet in om voor 6 miljard euro staatspapier te slijten. De veiling bleef steken op 3,6 miljard. Via het achterpoortje van de schatkist kocht de Bundesbank toen de overige 40 procent zelf op.

Vandaag overtrof de vraag 1,3 keer het aanbod. Dat blijft aan de lage kant. In het huidige klimaat zijn beleggers terughoudend om hun geld vast te klikken voor de lange termijn. Bovendien zijn de Bunds, traditioneel een vluchthaven in woelige tijden, erg duur geprijsd.

De rente, die omgekeerd beweegt aan de onderliggende obligatiekoersen, viel terug tot 1,93 procent. Bij de geflopte veiling van eind november was dat 1,98 procent. Na de veiling schoot de Duitse lange rente meteen 10 basispunten hoger tot 2,1 procent (zie grafiek).

Beleggers zagen de mislukte obligatie-uitgifte van eind november als een signaal dat de eurobrand naar Duitsland was overgeslagen. Dat bleek voorbarig. Intussen is de lange rente weer flink teruggevallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud