'Duitsland wil voorzitterschap ECB'

Jens Weidmann. ©REUTERS

De Duitse regering wil dat een landgenoot op 1 november Mario Draghi opvolgt als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat schrjift The Wall Street Journal.

Duitsland en Frankrijk werken aan een mogelijk akkoord over twee belangrijke Europese topfuncties. Berlijn mikt op het voorzitterschap van de ECB en Parijs op het voorzitterschap van de Europese Commissie. De Duitse kandidaat voor de ECB is Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, de Duitse centrale bank.

Duitsland kan niet de topfuncties bij zowel de ECB als bij de Europese Commissie binnenhalen.
Sinds de oprichting van de ECB in 1998 heeft nog nooit een Duitser de instelling geleid. De benoeming van Weidmann zou een succes zijn voor kanselier Angela Merkel en een zet die veel van haar critici de mond kan snoeren.

Sommige economen vragen zich echter af of de aanstelling van Weidmann geen negatieve impact zou hebben op de markten. Duitsland is een tegenstander van het soepele beleid van Draghi. 

Opmerkelijk

Het artikel van The Wall Street Journal is opmerkelijk. Tot dusver werd gedacht dat Berlijn mikte op het voorzitterschap van de Europese Commissie. Duitsland kan niet de topfuncties bij zowel de ECB als bij de Europese Commissie binnenhalen.

De krant houdt wel nog een slag om de arm door op te merken dat er nog geen zekerheid bestaat over de opvolging van Draghi. De beslissing over de topjob bij de ECB en andere Europese instellingen valt pas na de Europese verkiezingen van eind mei.

Volgens de goksite predictit.org is de Fin Erkki Liikanen nog steeds de grote favoriet om Draghi op te volgen. Maar de kansen van Weidmann zijn wel gestegen sinds het bericht in The Wall Street Journal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud