E-commerceboom zet turbo op winst VGP

Het zonnepanelendak van het Amazon-verdeelcentrum dat VGP in het Duitse Frankenthal installeerde. ©VGP

Samen met de winst van Amazon boomt ook de winst bij de 'huisbaas' van de webgigant in Duitsland.

VGP beleeft een prima coronacrisis, dank u. Voor het tweede halfjaar op rij 'waarschuwt' de ontwikkelaar van logistiek vastgoed luttele weken voor publicatie van de volledige cijfers dat de winst een stuk hoger dan verwacht zal uitvallen.

CEO Jan Van Geet zegt in een kort persbericht dat de nettowinst het voorbije halfjaar 180 à 200 miljoen beliep, tegenover 75 miljoen over de eerste helft van 2019. KBC Securities stipt aan dat het gros van de winst waarschijnlijk op het conto komt van het bedrijventerrein dat VGP nabij München, onder meer voor BMW, ontwikkelt.

VGP profiteert onder meer van de boomende e-commerce, waarvoor magazijnruimte nodig is. De groep is onder meer de huisbaas van de webgigant Amazon in het Duitse Frankenthal.

795.000
100 voetbalvelden
VGP had eind juni voor bijna 800.000 m² nieuwe magazijnen in aanbouw. Dat is de oppervlakte van zowat 100 voetbalvelden.

Wie een idee wil krijgen van welke turbo de lockdown op e-commerce heeft gezet, kreeg de voorbije dagen niet alleen in het verbluffende kwartaalrapport van Amazon een illustratie. Ook de postgroep Bpost en de supermarktketen Ahold Delhaize zagen respectievelijk hun pakjes- en onlinehandel tijdens het pandemiekwartaal telkens met 78 procent stijgen.

VPG heeft ook joint ventures met de verzekeraar Allianz. Daardoor heeft de groep - van oorsprong vooral actief in Tsjechië - een sterke financiële partner voor de verdere ontwikkeling van haar landbank - de portefeuille nog te ontwikkelen grond - in 12 Centraal- en Zuid-Europese landen.

'We zijn zeer tevreden met de prestaties en de verwachte nettowinst voor de eerste helft van 2020, als gevolg van de zeer sterke verhuurprestaties de afgelopen 18 maanden', stelt Van Geet.

'In het eerste halfjaar hebben we ons voornamelijk gericht op ons projectmanagement met 795.000 vierkante meter (het equivalent van zo'n 100 voetbalvelden, red.) nieuwe projecten in aanbouw eind juni 2020. Het grootste deel van deze projecten zal de komende 12 maanden opgeleverd worden.'

'De impact van de coronapandemie op onze operationele activiteiten is tot nu toe beperkt gebleven. Maar we zullen waakzaam blijven omdat Covid-19 nog niet achter ons ligt', besluit Van Geet.

Beleggers hebben al een voorschot genomen op het sterke pandemiejaar. Het aandeel VGP sloot woensdag op een record (zie grafiek) en is sinds begin 2019 ruim verdubbeld. In april, in volle lockdown dus, haalde VGP op luttele uren 200 miljoen vers geld op voor de verdere expansie.

Donderdag koerst het aandeel VGP na de mededeling in Brussel tot 9 procent hoger naar 132,80 euro, een record.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud