ECB aanvaardt ook rommelobligaties als onderpand

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©REUTERS

De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft als doel de kredietverlening van banken aan gezinnen en bedrijven op peil te houden.

De bestuurders van de ECB hebben woensdagavond tijdens een videoconferentie beslist de onderpandregels te versoepelen. Banken die geld lenen bij de ECB moeten obligaties in onderpand geven die aan bepaalde kwaliteitsvereisten voldoen.

Tot dusver moesten die obligaties minstens rating BBB- hebben. Dat is de laagste van alle kwaliteitsratings. De ECB heeft nu beslist dat ze tot september 2021 ook obligaties met minstens de lagere rating BB zal aanvaarden, op voorwaarde dat dat papier op 7 april nog een kwaliteitsrating had. Obligaties met rating BB of lager worden doorgaans rommelobligaties of hoogrentende obligaties genoemd.

Frankfurt versoepelt de onderpandregels omdat het verwacht dat de coronacrisis de rating van veel obligaties zal doen dalen. Als de ECB de kwaliteitsvereisten niet verlaagt, zouden de banken het beschikbare onderpand zien dalen en minder geld kunnen lenen bij de ECB. Daardoor zouden de banken minder ruimte hebben om leningen te verstrekken aan gezinnen en bedrijven. En dat zou op zijn beurt de economische activiteit nog meer doen dalen.

Italië

Sommige analisten vrezen dat kredietbeoordelaars in de komende dagen of weken Italiaanse staatsobligaties degraderen tot rommelpapier. Nu heeft Italiaans overheidspapier nog een kwaliteitsrating.

De ECB heeft op 7 april al een eerste keer de onderpandregels versoepeld. Ze besliste toen Griekse staatsobligaties als onderpand te aanvaarden, hoewel Griekenland een rommelrating heeft. De Amerikaanse centrale bank zette onlangs een gelijkaardige stap. Ze koopt sinds een paar weken rommelobligaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud