ECB beëindigt stimulus in december

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) verlengt haar obligatieaankopen met drie maanden en verhoogt op zijn vroegst in de herfst van 2019 de rente.

De ECB heeft donderdag meer duidelijkheid verschaft over de geplande stopzetting van haar stimulusprogramma. Ze verlengt de obligatieaankopen met drie maanden tot eind december. Maar zoals verwacht zal de ECB vanaf oktober minder geld in de economie pompen. Ze is van plan het aankoopbedrag vanaf oktober te halveren van 30 naar 15 miljard euro per maand.

Voorts zegt de ECB dat ze de rente minstens tot en met de zomer van 2019 niet verhoogt. De eerste renteverhoging komt dus op zijn vroegst in de herfst van volgend jaar. Dat is een verrassing, want de meeste economen voorspelden dat de ECB vanaf juni 2019 de rente zou optrekken.

'Intentieverklaring'

Het valt wel op dat de ECB de deur open laat voor een bijsturing van haar plannen. Ze zegt dat de halvering van het aankoopbedrag vanaf oktober en de einddatum van de obligatieaankopen afhankelijk zijn van de economische cijfers die de komende maanden worden gepubliceerd. 'Dit is geen beslissing maar een intentieverklaring', zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

Het vooruitzicht van nog een lange periode van lage rente doet de euro dalen en de aandelen- en obligatiemarkten stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect