ECB-bestuurder: 'Stimulus is buiten proportie'

Klaas Knot is het niet eens met het ECB-beleid. ©ANP

De Nederlandse ECB-bestuurder Klaas Knot is het hartgrondig oneens met het besluit van de centrale bank.

Een ongekende aanval vanuit de hoek van De Nederlandsche Bank deze ochtend. Het Twitteraccount van de Nederlandse nationale bank stuurde de volgende tweet uit:

De pagina waarnaar het Twitter-account verwijst, bevat forse kritiek van voorzitter Klaas Knot. 'Dit brede pakket aan maatregelen, en zeker het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties, staat niet in verhouding tot de huidige economische omstandigheden', zegt Knot. Daarnaast stelt de centrale bankier dat er 'gegronde redenen zijn om de effectiviteit in twijfel te trekken'.

Volgens Knot draait de Europese economie 'op volledige bezetting' en stijgen de lonen. Voorts zijn de financieringscondities voor burgers, bedrijven en overheden 'ongekend ruim'.

Geen deflatie, geen recessie

Er zou ook geen risico op deflatie, een daling van het prijspeil, zijn volgens de DNB-voorzitter. 'Noch zijn er aanwijzingen voor een recessie in de volledige eurozone. Het enige wat zichtbaar is, is dat de inflatievooruitzichten achterblijven. Dat is zorgwekkend, maar betekent niet dat het opnieuw opstarten van een zwaar middel zoals het aankoopprogramma het geëigende instrument is'.

Meer kritiek

Maar meer centrale bankiers zijn vandaag aan het mopperen op het beleid van monetaire autoriteit. De Oostenrijkse ECB-bestuurder Robert Holzmann zei in een interview met de zakenzender Bloomberg dat hij na afloop van de ECB-vergadering dacht dat het besluit 'een vergissing' was.  

Ook voorzitter Jens Weidman van de Duitse Bundesbank heeft kritiek. Hij stelt dat de ECB 'overboord' is gegaan met het stimulusplan.

De ECB verlaagde gisteren de de depositorente met tien basispunten naar -0,5 procent en kondigde een herstart van het opkoopprogramma voor obligaties aan. De monetaire autoriteit gaat voor onbepaalde tijd 20 miljard per maand obligaties opkopen. Daarnaast versoepelt ze de voorwaarden voor langlopende leningen aan banken (TLTRO's) en gaat ze banken deels vergoeden voor het negatieve renteleed. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud