ECB-bestuurders bezorgd over neveneffecten negatieve rente

Het hoofdkwartier van de ECB in Frankfurt. ©AFP

Verscheidene bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn bezorgd over de impact van de negatieve rente op de winsten van de banken, blijkt uit de notulen van de jongste bestuursvergadering.

ECB-voorzitter Mario Draghi suggereerde vorige week dat hij bereid is het zeer soepele geldbeleid bij te sturen als de rendabiliteit van de banksector te sterk onder druk komt. De notulen tonen aan dat ook sommige andere bestuurders van de ECB aandacht hebben voor de neveneffecten van de negatieve rente.

De banken betalen nu een strafrente van 0,4 procent als ze te veel cash deponeren bij de ECB. Frankfurt raamt de kostprijs van die negatieve rente voor de Europese banken op zowat 7,5 miljard, schrijft de zakenkrant Financial Times.

Historisch laag

De periode van negatieve rente kan nog lang duren, want de ECB besliste op de vergadering van 7 maart om de rente minstens tot eind 2019 te handhaven op het huidige, historisch lage niveau. Sommige bestuurders wilden nog verder gaan en de rente betonneren tot het einde van het eerste kwartaal van 2020.

7,5 miljard
Strafrente
De ECB-strafrente van 0,4 procent kost de Europese banken naar schatting 7,5 miljard euro.

De ECB denkt eraan slechts een deel van de door de banken gedeponeerde cash te onderwerpen aan de negatieve depositorente. Ze vergadert volgende week, maar het is onwaarschijnlijk dat ze dan al een aanpassing van haar beleid  aankondigt. Hoofdeconoom Peter Praet zei vorige week dat een bijsturing moet passen in de monetaire politiek. De Nederlandse ECB-bestuurder Klaas Knot signaleerde dat hij niet enthousiast is over een wijziging van het beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud