Advertentie

ECB betonneert lage rente tot midden 2020

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) belooft zes maanden langer dan voorzien de rente laag te houden.

De ECB heeft donderdag vroeger dan verwacht extra stimulus aangekondigd voor de Europese economie. Ze belooft haar rentetarieven minstens tot eind juni 2020 te handhaven op het huidige historisch lage niveau. Tot dusver liep die belofte maar tot eind 2019.

De versoepeling van het monetair beleid moet de economische groei en de inflatie opkrikken. De recente escalatie van de handelsconflicten heeft de angst voor een recessie doen toenemen. Bovendien daalden de inflatieverwachtingen de jongste weken steeds verder onder de inflatiedoelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

De ECB-rente voor leningen aan banken stijgt wat omdat sommige ECB-bestuurders niet willen dat de banken verslaafd geraken aan de zeer goedkope financiering.

De ECB deelde ook mee tegen welke voorwaarden de banken vanaf september geld kunnen lenen voor een periode van twee jaar. De banken moeten een rente betalen die 10 basispunten hoger ligt dan de gemiddelde basisrente van de ECB tijdens de looptijd van de lening. De basisrente van de ECB bedraagt 0 procent en blijft minstens tot midden volgend jaar op dat niveau.

Depositorente

Als de banken voldoende leningen verstrekken aan gezinnen en bedrijven, kan de rente op de leningen dalen tot 10 basispunten boven de gemiddelde depositorente tijdens de looptijd van de lening. De depositorente bedraagt nu -0,4 procent en dat blijft zo tot midden volgend jaar.

De voorwaarden van de geplande leningen zijn wat minder gunstig dan de vorige keer. Bij de vorige ronde konden de banken voor een periode van vier jaar geld lenen tegen een rente van -0,4 procent als ze voldoende kredieten verstrekten. De rente is nu wat hoger omdat sommige ECB-bestuurders niet willen dat de banken verslaafd geraken aan de zeer goedkope financiering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud