ECB bezorgd over goklust beleggers

Wall Street tekende recent het ene na het andere record op ©AFP

De jacht op beleggingsproducten met een hoger rendement en dus hoger risico vormt een toenemende bedreiging voor de financiële stabiliteit in de eurozone. Dat zegt de Europese Centrale Bank (ECB) in een halfjaarlijks rapport.

Het lage rendement van staatsobligaties van sterke landen en het toenemende vertrouwen verleiden veel beleggers om op zoek te gaan naar investeringen met een hoger rendement. Ze kopen meer dan vroeger staatsobligaties van zwakkere eurolanden, obligaties van bedrijven met een lagere kredietrating of andere producten met een hoger risico.

Die herschikking van de beleggingsportefeuilles heeft de risicopremies doen dalen. De renteverschillen tussen staats- en bedrijfsobligaties met een lage kredietrating en staats- en bedrijfspapier met een hogere rating obligaties zijn sterk gedaald.

De ECB zegt dat die lage risicopremies alleen houdbaar zijn als sommige voorwaarden zijn vervuld. Het beleggersvertrouwen en de risicoappetijt moeten hoog blijven. Voorts hangt veel af van de ontwikkelingen in de groeimarkten.

'De instroom van geld op de obligatie- en aandelenmarkten van de eurozone sinds midden 2013 viel samen met kapitaaluitvoer uit de groeilanden', signaleert de ECB. Ze merkt op dat kapitaalstromen soms snel omkeren.

Als het rendement van veilige beleggingen laag blijft, kan de druk op beleggers toenemen om meer schulden op te bouwen en te beleggen in activa met een lagere kwaliteit.

'De toezichthouders moeten garanderen dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen voldoende buffers hebben of zich voldoende hebben ingedekt tegen een normalisering van de rente', onderstreept de ECB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud